Nu e ceva necunoscut pentru cei ce citesc pe aici că îmi place vinificația foarte mult. Atât de mult încât vreau ca an de an să fac vin și în fiecare an să îmbunătățesc calitatea lui.
Gândiți-vă doar că am plecat din curiozitate de la a face vin din strugurii pe care i-am GĂSIT în curte pentru că atunci când am ajuns la țară am găsit curtea cotropită de toate buruienile. Bolta de vie era și aia vai mama ei, iar eu făceam totul la ghici că a fost pentru prima oară în viața mea când făceam vin. Eu până atunci nu mai văzusem procedeul sau să fi știut ceva, cred că singurul lucru pe care mi-l amintesc de la bunică-mea erau damigenele.
Sincer, norocul l-am avut cu curiozitatea unchiului de a face vin și a mea de a sta lângă el să văd ce face. Și ca atare am mers în paralel amândoi timp de doi ani, după care m-am hotărât să fac vin singur, la concurență cu el. Mă rog, el a decis că vrea să cumpere strugurii din Moldova, gata copți și la kilogram, iar eu nu am vrut să las de izbeliște ce aveam din curte. Ăla a fost primul meu vin, făcut cu mânuțele mele, cu 9.5% alcool și cu gust mai mult de apă.
De atunci, m-am ocupat nu doar de a face vin, dar și de îngrijiea viei:
- Am plantat noi butași de vie înmulțiți de mine. De fapt, ca să fiu sincer, am cumpărat 9 butași de vie altoiți ce i-am plantat și care s-au prins, după care am înmulțit personal.
- Am instaurat irigarea, cu folia de agrotextil și tot ce ține de ea.
- Am făcut susținerea viei pe șpalieri ca la carte pentru că inițial nu i-am dat șanse de reușită și am crezut că voi fi nevoit să plantez iar.
- Am refăcut bolțile pentru struguri.
În tot acest timp am învățat să tai via ca la carte și să îi ofer tratamentele necesare: fungicide, contra acarienilor și Doloflorul. Ca urmare, am pornit cu strugurii făinați (noi zicem că sunt mănați) trei sferturi din recolta, iar acum mai am doar 10% atinși pentru că mi-am dat seama că solul nu e ceea ce trebuie într-o zonă, urmând ca în primăvară să umblu și acolo.
Vinul roșu de anul trecut mi-a ieșit cel mai bun, asta după opinia mea și laudele celorlalți. Vinul alb, în schimb… Ei bine, cu vinul alb situația e un pic mai delicată pentru că strugurii au fost copți, dar drojdia lor nu a fost ce trebuie. Cei albi nu sunt întocmai de vin, sunt cu boabe mai mari și par de masă. Motiv pentru care am căutat soluția la această problemă pe tot internetul.
Nu internetul m-a salvat, ci o vizită la sediul ProtectVit, o firmă ce se ocupă cu comercializarea elementelor pentru vinificație, analiza vinului și oferă și lecții la ceea ce cumperi. Practic acolo găsești tot ceea ce ai nevoie pentru vin, iar eu nici nu mi-aș fi imaginat că ar putea fi atâtea ustensile și utilaje (în adevăratul sens al cuvântului) pentru vinificație.

Ce încerc nou anul acesta?
Vinului alb mi s-a recomandat să îi pun o drojdie mai puternică, cu nutrientul aferent. Deoarece am zis că am acea cantitate de 10% de struguri făinați, mi s-a recomandat ca și strugurilor roșii să le pun drojdie. Componentele ce mi-au fost comercializate sunt:
- Drojdie BC 103S, pentru situații extreme;
- Drojdie inactivă ProtectVit Y;
- Nutrient ProtectVit W1;
- Metabilsulfit de potasiu.
Procedura de aplicare diferă în funcție de tipul vinului, fiind specifică vinurilor albe/roze SAU celui roșu. Această procedură o primiți oricum la momentul achiziției de la ei. Eu vă pot explica aici ce e de făcut, dar sunt sigur că nu am să fiu concis, așa că vă sfătuiesc să mergeți acolo direct sau să vorbiți telefonic cu ei, în cazul în care nu aveți cum ajunge.
Au soluții diferite pentru vin în funcție de soiuri și de problemele apărute la struguri. În mare parte soiul nostru de vin este unul hibrid datorită strugurilor aceia de gospodărie, dar există oameni care au doar struguri nobili, astfel că lor poate li se aplică altă soluție. De aceea recomand să comunicați direct acolo.
Cât despre vinul meu, ce să zic, vreau să văd rezultatele. Pentru că dacă iese cum trebuie, din Decembrie nu mai are rost să beau apă…
Lăsați un comentariu