Pentru cei ce aveți deja de ceva vreme vie plantată, sigur v-ați lovit de problema tunsului viei. Iar de cele mai multe ori, ați apelat la cineva să vă ajute.
Când am ajuns la țară, nu am avut timp de vie sau așa. Știu sigur că am ajuns și m-am apucat câtuși de cât de amenajat ce era prin curte și la casă. Strugurii mai puteau aștepta, important era să am unde dormi sau sta.
Dar din anul 3 am început să acord mai multă atenție viei și boltelor existente în curte. Și prima oară, la fel cum am zis și mai sus, am apelat și eu la cineva de acolo să mă ajute. A venit omul, a tăiat câteva joarde, a zis „gata” și a plecat.
Inspectând ce a făcut, am văzut că via nu era mai deloc atinsă, a făcut și o sârbă în rondul de flori al soției și nici struguri nu am avut cum trebuie în acel an.
Din anul următor, am intrat în ea ca-n pâine, tăiere de regenerare, pentru a o putea forma din nou. Și de acolo, ușor, ușor, am întreținut-o anual.
Primul lucru de care trebuie să țineți cont este să tundeți fără milă. Nu fac nici un fel de glumă sau ceva, chiar trebuie să n-aveți milă când tăiați.
Iată aici un exemplu de „before & after” pentru fără milă. Recunosc că aici intră și o schimbare cât de curând a întregii bolte, pentru un design unic la mine în curte. Și încă nu a fost gata la momentul ăsta, dar am putut imortaliza cel mai bine.
Ca să înțelegeți mai bine, peste bolta existentă crescuse via pe 4 rânduri: 2 pe față, 2 pe dos (dacă era una pe dos, zici că s-a apucat via de tricotat).
Principiul de tundere este relativ simplu:
Asta e o vie veche de 3 ani (am plantat-o acum 3 ani adică) cu marcări pe culori în funcție de ce trebuie executat:
- Verde: sunt lăstari lacomi. Aceștia vor fi îndepărtați fără a le lăsa muguri pe joarda plecată acolo. Eu am luat în calcul tot ce e sub 30 de cm de la sol să fie tăiat (la viile noi plantate, urmăresc joardele principale și aplic același principiu).
- Roșu: Aici este o situație ce necesită un pic de atenție. Trebuie să urmăriți dacă din același nod pleacă mai multe joarde. Atenția constă în a vedea dacă e nod cu joardă multiplă sau e joardă dezvoltată din ramura principală. Se vede în poză cum pleacă 2 din același punct. Cea mai bătrână (groasă) se taie de tot, lăsând loc celei noi și viguroase.
- Albastru: Aici aveți în vedere restul de joarde plecate. Le tăiați de așa natură încât să lăsați 3 muguri pe joardă. Mulți recomandă 2 muguri. Eu vă zic că las 3 muguri dacă e frig. Mai bine îl retez ulterior dacă trăiește decât să rămân fără din princina vreunui îngheț.
Mai fac o mențiune cu privire la lăstarii lacomi, pentru cei ce achiziționați vii din comerț (gen Dedeman): după plantare, totul e ok dar anul următor aveți grijă să nu plece cumva vreun lăstar lacom din port-altoi (pentru că viile din comerț sunt altoite). Acesta va consuma seva și nutrienții transmiși de către port-altoi la altoi și va omorî altoiul!
Veți avea de repetat procedura pentru toate viile prezente în curte la voi. Acum, când scriu articolul pe care îl citiți, nu am terminat cu toate viile. Mai am de lucru destul de mult pe la ele, dar le răzbesc eu. Timpul e cel mai mare inamic al nostru.