Un lucru de care noi suferim în grădini este, înainte de toate, udatul. Când mă refer la udat, mă refer strict la udarea plantelor, pomilor și, în cazul meu, al viei.
Cu toate că unele persoane ar fi de acord că via nu are nevoie de atâta apă, în realitate, dacă nu udam via intens la începuturile ei (de la plantare până ce s-a dezvoltat), nu se prindea. De altfel, ăsta cred că e și secretul prinderilor pentru plante: trebuie udate la început temeinic.
Ce înseamnă temeinic?
Zilnic am pornit irigarea timp de 20 de minute pe ceas (±5 minute), pentru a asigura apă în fiecare zi la rădăcină. Bineînțeles că asta poate fi făcut și manual, cu găleata, să puneți 1L la fiecare viță de vie, dar cărați la cârcă de nu vă vedeți apă.
Sistemul de irigare folosit este prin picurare și asigură apă pe tot rândul unde sunt plantate răsadurile sau butașii, după caz. Asta face ca pământul să absoarbă mult mai ușor apa, dar și să o înmagazineze mai eficient, pentru că există apă distribuită uniform pe tot rândul, nu doar local.
Ce materiale aveti nevoie?
- Țeavă PEHD de Ø25 minim. Recomand de Ø32 de fapt, eu așa am mers.
- Bandă de picurare. Aici fac o mențiune: aveți 2 dimensiuni, una ce reprezintă diametrul (pentru exemplul dat, este Ø17) și una care reprezintă pasul pe unde picură (30 cm distanță între găurile de picurare). La vie eu am mers pe 30, dar la răsaduri mai dese va trebui să aveți distanță mai scurtă.
- Robineți Jolly Tape pentru bandă. Vin complet echipați, și cu garnitură.
- Dacă țeava este pe drept, atunci vă mai trebuie un dop de capăt și o mufă de racordare cu filet la capătul celălalt. Dacă aveți țeava întortochiată, o să aveți nevoie cel mai probabil și de coturi / teuri de compresiune.
În primul rând, țeava trebuie întinsă. Asta vine la colac (și așa vă e și ușor să o transportați) și va trebui să o întindeți. Pentru asta, cel mai ușor este ca la un capăt să o legați de ceva tare (un pom, un stâlp de beton) cu o sfoară dură (sau lanț) și din partea cealaltă să vă ocupați de întins.
Nu încercați manual, din loc în loc pentru că va face cute și se va ștrangula.
Nu încercați la aer cald pentru că pot apărea deformări ale plasticului sau, mai rău, să se topească.
În dreptul fiecărui rând de răsaduri, dați o gaură de Ø15. Cu toate că pe indicațiile de montaj ale robinetului scrie Ø14, veți avea mari probleme la montaj, motiv pentru care cu 15 am lucrat cel mai bine. Și folosiți un burghiu tip freză, nu simplu. Așa e mai ușor de ghidat. Nu mai găsesc pe nicăieri burghiu de cumpărat de Ø15, așa că las link pentru cel de 14. Dacă găsiți de 15, ar fi mai bine.
După găurire, se introduce întâi garnitura și apoi robinetul. Așa e mult mai ușor de făcut totul. Iar apoi întindeți banda de picurare pe toată lungimea.
Aici vă voi învăța ceva ce am văzut și eu pe internet și mi-a fost de mare ajutor: de obicei, aceste benzi de picurare au la capăt un dop, dop care nu e tocmai ieftin. Ei bine, eu am făcut dopul din bandă de picurare astfel:
Am lăsat mai lung cu 30 de cm banda față de punctul de sfârșit al ei. Din ea, am tăiat 5cm de bandă, iar pe o lungime de alți 15 cm am împăturit banda în 3 și am îmbrăcat-o cu banda tăiată. Astfel, am ștrangulat ieșirea.
La capătul celălalt (cu filet) vă legați cu un robinet de unde vine apa curentă pentru a putea izola în caz de nevoie. Și așa se alimentează și cu apă.
Și cam asta e tot! Eu țin robineții Jolly Tape reglați cam pe 45° deschiși pentru a nu avea un debit exagerat. Reglajul îl faceți în funcție de ce debit de irigare aveți nevoie.