Am intrat în febra strugurilor


De fiecare dată când sunt la țară, mă sare scrisul pentru că încep munca la prima oră a dimineții și termin de obicei când se lasă seara. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, săptămâna trecută am terminat munca la ora 23:45. Și asta că venea o mare sărbătoare, iar din când în când mai am și eu rușine de cele sfinte.

Săptămâna asta sunt pornit pe struguri. Marea mea supărare e că cei albi nu s-au copt la fel ca cei negri, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Bineînțeles că testele le-am făcut să văd cantitatea de zahăr din must la fel ca anul trecut: un pahar cu must în care am măsurat cu mustimetrul.

Cei negri, la data de 18.09.2025 dau o concentrație alcoolică viitoare de 11.5%, ceea ce îi face perfecți pentru un vin de calitate. Cum am mai zis pe aici, alcoolul nu trebuie să fie sub 9.5% pentru că atunci nu se conservă și e oțet.

Norocul meu că mă adaptez din mers: procesez astăzi pe cei roșii deoarece am învățat de anul trecut din Grecia că e bine să îi lași o zi până îi dai pe desciorchinător și zdrobitor, îi las o săptămână la mustuiut și pe urmă bag pe cei albi, dându-le o săptămână de coacere în plus.

Din măsurile mele, pare că o săptămână le ajunge. Așa că trec la treabă că struguri negri cred că sunt vreo 400 de Kg.

P.S. Poza e făcută săptămâna trecută. Am început verificările timpuriu.

Lăsați un comentariu