Am muncit până-n noapte cu vinul și ieri, deși a fost Duminică. Știu, știu, nu se lucrează nimic duminica pentru că e sărbătoare și e lăsată datina de așa natură. Trebuia făcut, doar n-am cules strugurii să mă aflu-n treabă.
Dimineața pe răcoare am început cu ăia albi. Am făcut asta să aibă timp de odihnă măcar 6 ore boasca. Vinul alb nu vreau să îl fac galben, deci statul pe boască mai puțin timp ajută. Totodată, ei au stat cumva 20 de ore înainte să se odihnească, ceea ce a ajutat enorm.
Sincer, nu mă așteptam ca, lăsând strugurii în boii lor aolo 20 de ore să iasă mustul așa dulceag. Și când zic dulce, mă refer la un must cum nu am mai avut până acum și nu am mai văzut prin ogradele românești.
Vedeți voi, mustul rezultat din strugurii de pe lângă case de fel iese la o viitoare 9% alcoolemie și o să vedeți de ce zic viitoare. Anul trecut am fost cu chiu cu vai la 9.5% pe cale naturală, motiv pentru care plecasem pe ideea de șaptalizare.
Ia uitați voi alcoolemie pe cale naturală aici pentru vinul alb:
Mustimetrul are 3 gradații: cea pe albastru este indicația în grade Guyot. Nu mă întrebați cum se folosește, habar nu am. Cea pe galben indică exact cantitatea de zahăr, gradația fiind în g/daL. Adică dacă arată 18, ai de fapt 180 g de zahăr / L de must.
Pe voi vă interesează de fapt partea albă care indică direct cantitatea de alcool rezultată. Ceea ce este indicat aici reprezintă direct alcoolemia care urmează să iasă după fermentare. Aproximativ 12.5% alcoolemie este ceva de vis pentru niște struguri de casă. Iar asta e la vinul alb.
Un lucru ce a ajutat foarte mult a fost desciorchinătorul ăla, mai exact, partea lui de zdrobitor. Dacă anul trecut m-a scos din sărite de nu mai știam încotro să o apuc, după reglajul de anul ăsta a zdrobit strugurii ca la carte. I-a zdrobit atât de bine încât am rămas și cu pulpă pe găurile de evacuare ale ciorchinilor din separator.
Vin alb a ieșit o damigeană, bună, amesteacă cu ce a fost dat pe zdrobitor și pe teasc. Pe o pierdere de 25% din must în vin, cred că rămân cu 30 de litri întregi de vin. Un lucru ce l-am făcut la vinul alb a fost să îi dau niște drojdie pentru a-l ajuta la fiert. 10g de drojdie la 50 de L de must sunt suficienți.
Despre cel roșu tot numai cuvinte de laudă, doar că e la 11.5%:
Aici cred că trebuie să îl păcălesc un pic din zahăr la fiecare damigeană, dar nu o să pun mult. Vrând să cresc alcoolemia doar cu un grad, o să am 17g de zahăr pe litru de must. Asta înseamnă 935 de grame de zahăr pentru o damigeană de 55L. Practic bagi un kilogram la damigeană.
Vinul roșu stă 4-5 zile pe boască pentru a-și lua taninul necesar. Tanin care are în componență și antioxidanți, deci am putea spune că vinul roșu e și un medicament.
O mențiune trebuie făcută pentru a putea citi cum trebuie tot ce înseamnă alcoolemie pe mustimetru: încercați să fiți cu mustul la o temperatură de aprox. 20°C. Așa vă indică exact ce trebuie, fiind la temperatura mediului ambiant. Dacă nu, acest mustimetru vine cu indicații pentru a echivala, în funcție de temperatură, cantitatea de zahăr.
Spor la stors! Struguri mulți să fie și scuzați fața de masă de Paște. De curând sunt mai aproape de Crăciun față de Paște, așa că o să fiu în tematică.