Testarea timpurie a mustului


Coacerea strugurilor pentru producția vinului

A venit septembrie și în timp ce unii sunt supărați foc și pară din cauza plecării verii, eu sunt tot un zâmbet. Cei ce mă urmăriți de ceva vreme știți că toamna e anotimpul meu preferat.

Pot și eu să dorm ca tot omul. Deși laud mereu și pomenesc pe omul ce s-a gândit să bage frigul din frigider în casă, totuși nu pot dormi mereu cu AC-ul pornit. Așa că răcoarea care se lasă seara deja pentru mine e un mare beneficiu. Așa de bine e când tragi o păturică peste tine…

Septembrie e totuși luna din toamnă cu temperaturi ca vara în timpul zilei. Vedeți și voi că multe persoane își fac mai nou concediile în septembrie pentru că nu e caniculă afară. În plus, temperaturile care încă sunt ridicate pe timpul zilei favorizează coacerea fructelor. Nu uitați că deja a început sezonul viticultorilor la câmpie, unde strugurii sunt foarte copți la ora la care scriu articolul ăsta.

În general, strugurii se culeg după jumătatea lui septembrie. Sezonul de cules începe o dată cu școala pentru noi, cei ce nu facem vin în cantitate industrială. Dar sunt unele lucruri premergătoare pe care le putem face încât să ne asigurăm o producție de vin bună:

1. Irigarea viei

Am vorbit în nenumărate rânduri despre cum via are nevoie de apă, deși contrar opiniei publice prea multă apă duce la struguri necopți. Am observat pe pielea mea deoarece am două rânduri de vie: una irigată și una ce nu e irigată deoarece e destul de îngreunat accesul acolo. Cea irigată are struguri mari, zemoși și dulci, în timp ce via neirigată are struguri mici. Dulci, dar mici.

Irigarea se poate face cum am făcut eu, automatizat, dar ea poate însemna și 2L de apă la fiecare vie puse cu găleata sau stropit cu furtunul. De preferat este însă ca irigarea să se facă timpuriu, de cum apare floarea viei.

2. Testarea mustului – metoda rapidă

Strugurii s-au copt și i-ați cules pe toți. Rețeta pe care o aveți o știți de când lumea și pământul și mergeți cu ea de atâta timp. Unii din voi testați mustul pentru zahăr cu oul care ar trebui să plutească, alții folosiți mustimetru și faceți totul ca la carte.

Indiferent de metodă, asta e cea mai ușor de accesat informație despre vinul pe care îl veți avea. Vedeți voi, drojdia are nevoie de zahăr pentru a dezvolta acel gust al vinului și alcoolul necesar, deci zahărul este componenta principală a vinului. Măsurarea lui vă ajută să știți dacă îmbogățiți cantitatea de zahăr prin diverse mijloace (eliminarea apei sau șaptalizare, despre care am vorbit aici).

3. Testarea mustului – metoda profesională

Ultimul punct reprezintă ceea ce vreau să fac anul ăsta și vă zic și de unde am pornit: de la vinul alb făcut anul trecut.

Anul trecut am mers pe două soiuri de vin, alb și roșu. Cel roșu a părut că va fi mai rău deoarece cantitatea de zahăr măsurată era mai mică față de mustul vinului alb. L-am jucat eu din pix, dar tot am avut dubii. Păi în decembrie s-a schimbat schimbarea pentru că vinul alb a ieșit amar, în timp ce vinul roșu a ieșit o delicatesă.

Motivul? Aparent nu a fost suficientă drojdie (și de calitate) în strugurii albi încât să fac un vin bun. Iar drojdia noi personal nu avem cum o testa acasă. Dar există firme specializate care testează mustul, îți zic pe loc ce ai nevoie pentru el și vând elementele necesare unui vin bun.

Firma de la care cumpăr eu tot ce am nevoie pentru vinificație se numește ProtectVit și tot acolo se fac testările mustului, contra unei sume modice. Anul trecut am aflat că m-ar fi costat 40 de lei acest test. Să zicem că o fi 60, nu știu încă pentru că urmează să mă duc.

Cum se face?

Dintr-un ciorchine de struguri faceți un pahar de must pe care îl veți duce la test, exact ca la testul cu mustimetru. Eu unul săptămâna viitoare oricum vreau să văd conținutul de zahăr pentru a vedea perioada optimă de cules. Nu am să merg cu mustul într-un pahar, dar am să merg cu el în două sticle de 0.5L, ținute la rece până ajung la cei de mai sus.

Am să revin cu rezultatele deoarece întâi trebuie să le văd. Eu în trecut am mai testat vin și am aflat că nu a avut suficient zahăr atunci, moment în care am învățat despre șaptalizare. Sunt curios, voi cum testați să vedeți că e suficientă drojdie?

Lăsați un comentariu