Zugrăvitul pereților

Ăsta e în general pasul final după toate lucrările făcute în casă. După ce am dărâmat pereții, am înlocuit instalația electrică, am făcut toți pașii premergători gletuirii (sau tencuirii cu tinci), am rămas cu datul de lavabilă pe pereți.

În practică în schimb, mai e de lucru. Spre exemplu am ales să zugrăvesc înainte de a pune parchetul sau mocheta. Dacă la mochetă e un pic mai logic pentru ca e mai greu de spălat apoi de lavabilă, parchetul e mai ușor de spălat. Dar de ce să o fac dacă pot să nu? N-are rost să mă leg la cap dacă nu mă doare.

Încă o dată zic: înainte de a zugrăvi pereții, ar fi bine să îi reparați și finisați bine înainte. Dacă sunt pereți noi, vă asigurați că tencuiala pe ei e finisată la gata. În cazul gletului, cel mai usor se verifică cu un bec lipit de perete. Asta va scoate în evidență eventualele denivelări din perete datorită umbrelor generate de ele.

Dacă pereții sunt la revopsit (au fost zugrăviți anterior), trebuie să țineți cont de:

  • Perete zugrăvit cu var. Există încă, iar zugrăveala cu var nu e o chestie rea. Varul reține în mare parte foarte ușor umiditatea și este antifungic. Marele lui dezavantaj e că se murdărește repede și doar prin zugrăvire se repară murdăria. Dacă treceți la lavabilă, tot varul trebuie dat jos de pe perete.
  • Perete dat înainte cu lavabilă, dar cu diverse defecte:
    • Găuri în perete de la diverse prinse pe el (tablouri, rafturi suspendate etc.) unde astupați găurile cu glet pastă și după uscare, smirgheluiți la față;
    • Pereți foarte murdari (de pildă, ați afumat bucătăria). Spălați înainte peretele cu soluții dedicate. Dacă dați cu lavabilă direct peste, se va vedea în noul strat. Bineînțeles, puteți da 4-5 straturi până iese, dar munciți (și cheltuiți bani) degeaba.
Materiale necesare:
  • Vopsea lavabilă. De cele mai multe ori, aceasta se găsește la toate magazinele de bricolaj, sub diverse forme, culori și cu proprietăți care mai de care mai bune (ioni de argint, siliconată). Alegeți pentru camera pe care o faceți (sau exteriorul, după caz) tipul de vopsea lavabilă necesară. În mare parte, eu merg în toate camerele pe vopsea cu teflon în ea. Oferă o rezistență mai mare în timp și poate fi spălată mult mai ușor.
  • Amorsă de perete. Este necesară (aș zice chiar obligatorie) de dat înainte de a da cu lavabila pe pereți. Amorsa ajută la aderența lavabilei pe perete.
  • Bandă de hârtie. Pentru cei ce sunteți în pragul renovării și aveți nevoie de mascarea lucrurilor pentru a nu le murdări de lavabilă. Aici vă sfătuiesc să folosiți și folie de mascare, ajută mult.
Scule:
  • Trafalet. Cu cât mai lat, cu atât mai bine. Totodată, vă recomand să aveți rola din bumbac pentru că nu lasă scame pe pereți.
  • Un grătar pentru trafalet. În general ele se găsesc la set în mediul online, dar în magazinul fizic se găsesc și separat.
  • Opțional: puteți folosi un pistol de vopsit electric, cum am făcut eu la tinci, pentru vopsitul cu lavabilă. Aici este de ținut cont că vopseaua trebuie să aibă o vâscozitate prestabilită. În funcție de pistol, vă îndrumă să o determinați ușor cu un pahar de vâscozitate.
  • Bidinea pentru amorsă, că uitasem de ea.

Înainte de toate se dă amorsa cu bidineaua pe tot peretele. Nu vă zgârciți să dați, oricum peretele o va absorbi cu ușurință în 2 ore.

Vopseaua lavabilă se va dilua cu puțină apă (nu trebuie dată groasă ca din comerț pe perete, este foarte dificil). Înmuiați trafaletul în vopsea și apoi treceți-l peste grătar de mai multe ori. Asta vă ajută să nu plecați cu vopseaua târâș după voi prin casă, evitând astfel mizeria, și aveți și trafaletul uniform cu vopsea în el.

Treceți pe perete cu trafaletul fără să reveniți unde ați dat. Dacă e necesar să mai faceți o trecere, o faceți la următoarea mână. Chestia asta se va vedea în special dacă dați cu culoare diferită de alb pe perete (credeți-mă pe cuvânt când vă zic, am dat un perete gri de 6 ori până m-am prins că nu așa se dă…)

Uscarea pe perete a vopselei se face în 24 de ore de la aplicare. Între straturile de aplicare, timpul de așteptare ar trebui să fie de 2 ore, aproximativ.

Referitor la cele 24 de ore, să nu vă speriați ca mine cât așteptați. La început pare ca și cum nu ați dat deloc cu lavabilă pe perete, însă pe măsură ce se usucă, vedeți că ea se intensifică în culoare și se uniformizează.

Sursă foto: Freepik


Lăsați un comentariu