Zona Toplița, Argeș

Am povestit ieri despre casa pe care o avem și în care investim, zic să explic un pic și despre zona în care stăm, chiar dacă am evidențiat ieri câteva aspecte despre asta.

Ca să citez Wikipedia, satul Toplița, situat în județul Argeș, comuna Mălureni, este un sat mic, așezat pe dealurile Argeșului. Populația nu e mare, din contră, aș putea spune că s-a depopulat satul. Din observațiile mele, pot spune însă că oamenii au început să investească în gospodăriile din zona asta, atât cei ce le au deja, cât și cei ce cumpără. Am văzut o groază de oameni ce vin din București și cumpără în zona asta. Cine știe, poate cu ajutorul lor, satul se va dezvolta foarte frumos.

În sat de asemenea se găsește o biserică de lemn ce ar data din sec. XVIII (din nou, informația am preluat-o de pe Wikipedia, nu o pot verifica) și o biserică nou ctitorită, modernă.

Se poate ajunge în Toplița virând dreapta de la Merișani (reperul ar fi Rompetrolul de lângă noua autostradă în construcție), către Câmpulung și Brădet, venind dinspre Pitești. Mergând pe drum, la un moment dat apare indicator cu Toplița, spre stânga. (vezi foto, atenție, satul este împărțit de-a stânga și dreapta pârâului, însă pe dreapta, el se continuă mult mai mult față de stânga).

Fotografia este luată de pe Google Street View (da, da, avem și Street View, este până unde se termină asfaltul in sătuc). Aici intri de-a stânga pârâului, iar mai în față este un pod după care ajungi de-a dreapta pârâului. Pot spune că drumul este unul foarte frumos, aș adăuga doar atât: atenție la viteza cu care circulați; pe drum pot apărea copii sau animale sălbatice. Țin minte că într-o noapte m-am întâlnit inclusiv cu porcii mistreți pe drum, pe asfalt. De alte animale gen: vulpi, căprioare nici nu mai pomenesc, sunt la ordinea zilei.

Satul contine la început cătunul Bohari, după care vine o zonă împădurită pe malul pârâului și, după această pădure, începe zona Toplița (oamenii din Bohari nu zic că sunt din Toplița, deși pe buletin apare “sat Toplița”, dar asta e o altă discuție) și apoi, mai sus (unde este casa noastră situată), oamenii au numit zona cătunul “Piatra”. De menționat ar fi faptul că, întrucat satul este construit pe o vale, între două dealuri, semnalul GSM este slab spre inexistent, așadar, pentru a putea ajunge, dacă se setează pe GPS anticipat destinația, vă duce fără probleme.

Pentru a ajunge în sat, poate fi trecut inclusiv pe drumuri forestiere. Există o variantă prin care poți ajunge în sat din Zigoneni (de pe DN7C), pe lângă biserica satului. Drumul duce direct către cătunul Piatra, nu înainte de a trece pe lângă o troiță superbă, construită de oamenii din Piatră și sfințită de parohia de la Toplița. (vedeți poză atașată mai jos, la momentul actual, familia noastră o întreține).

Pot spune că peisajele de aici sunt nemaipomenite, parcă ar fi dintr-un basm. Există un platou tip pășune, numit “Platou Stog”, de unde se pot vedea toate frumusețile satului: păduri vaste, pășuni etc. Urcând către Troiță, pe drumul menționat anterior, ajungem într-un platou, “dealul Stereoiului” pe numele lui, un platou ce înainte reprezenta pășunea satului, unde veneau cu vitele și oile la păscut. Astăzi este împânzit de pini, tineri, ce au transformat platoul într-o pădure foarte frumoasă, mai ales iarna.

Vă invit să vizitați zona Toplița! Este o zonă frumoasă, oamenii sunt ospitalieri și mai mult ca sigur puteți gasi cu usurință zone linistite în care să vă petreceți o după-amiază în natură. Cei ce dispuneți de mașini 4×4, mașini echipate special pentru Off-Road, motociclete Enduro (sau Off-Road), motociclete chiar și Adventure (inclusiv eu dețin o astfel de motocicletă), ATV-uri sau Buggy-uri special create pentru zonele de aici, zona oferă foarte multe posibilități de explorare. La momentul oportun, voi mai povesti despre zone din pădure.

Un foc de tabara in vatra de la tara
,

Lăsați un comentariu