Mă pregătesc temeinic de tot ce înseamnă vinificație că v-am zis: strugurii s-au copt mult mai repede anul ăsta. Chiar dacă am fost plecat, am încercat pe cât posibil să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în ogradă și cu recolta. Ca toți, de altfel: mai întrebi un vecin la el cum e, mai ai pe cineva prin curte ce îți poate da o informație.

Sunt copți bine, parcă prea bine și deja încep să cadă. Ca idee, cam așa ar trebui să arate strugurii copți. Iar testul de nivel de zahăr îl fac cu ajutorul unui mustimetru.
Am fost în excursia despre care tot scriu (și cu care termin săptămâna ce vine, zic să mai trecem și la lucruri serioase), dar am fost și ca un învățăcel, în special în Grecia. Știu că vinul grecesc e unul recunoscut pentru calitățile lui extraordinare ce-l caracterizează, așa că am fost cu mintea odihnită pentru a acumula cât mai multe informații.
Ei bine, cât oi fi eu de inginer, dar nici prin ruptul capului nu mi-a dat în gând să încerc ceea ce ei fac: să las strugurii un pic la uscat.
Fiți atenți de unde mi-a venit ideea: am cumpărat niște sticle de vin, care mai de care de la un producător local. Și când zic producător local, am văzut toate ustensilele lui cu care lucrează. Am cumpărat vin roșu și un fel de lichior de struguri.
De ce zic lichior? Așa l-au numit ei, dată fiind alcoolemia de ~15%. Dar metoda prin care l-a preparat m-a uimit. A zis că strugurii îi pune pe site la uscat pentru 15 zile, cât să se stafidească bine și apoi îi trece prin procesul normal de execuție.
D-asta zic, eu am scris aici formule de calcul pentru adăugarea de zahăr în ei, dar nu mi-a trecut nici prin ruptul capului că aș putea lăsa strugurii măcar 24h fără să își ia sevă. Dacă pot să îi las chiar în soare, ar fi și mai bine. Pentru că poți crește cantitatea de zahăr în must, dar poți să scazi la fel de bine și apa din el.
Și vreau să încerc asta. Asta și să schimb rețeta pentru că atunci când amesteci strugurii albi cu roșii chipurile să faci vin rose, de fapt faci un carcalete. Asta reușești să vezi dacă ai vrea să cumperi drojdie suplimentară pentru fermentare. Drojdia pentru vin alb e pentru vin alb, pentru vin roșu e și pentru roze. În concluzie, nu se amestecă.
Cert e că cu cei albi o să „trișez” cu zahăr pentru că nu îmi permite timpul să îi fac cum vreau eu. Dar pe cei roșii îi voi lăsa 24 de ore să le mai scadă cantitatea de apă din ei. Oricum, vă țin la curent cu ce mi-a ieșit. Fac poze la probe, la mustimetru, la indicația de alcoolemie, cum se adaugă zahăr, ferment, tot.
Pentru că aici încerc să vă dau sfaturi utile. Nu pot face asta fără să explic absolut tot.