Vopsitul unui element: varianta eficientă

Am vorbit acum ceva vreme despre vopsirea unui element rapid. Am fost nevoit să fac asta cu grila de la mașină, o grilă care nu a necesitat atâta atenție pe cât ați crede și care s-a rezolvat foarte repede.

În afară de asta, cumva mașina în posesia căreia am intrat a fost atinsă într-un accident minor de fostul proprietar, având carcasa oglinzii dreapta zgâriată bine. Ce să îi și faci, e ditai barca, abia are loc în spații strâmte și înguste.

Principiul de vopsire e același ca la grilă, doar că implică mai mulți pași și vă explic imediat și de ce.

Data trecută am avut pașii destul de bine sintetizați:

  • Pregătire suprafață cu un șmirghel de P240.
  • Curățare / degresare.
  • Vopsire cu un spray la alegere.

Aici am avut următoarele adăugate:

  • Curățarea completă a suprafeței de vopsit de vopseaua veche, până la metal / plastic.
  • Uniformizarea suprafeței cu un șmirghel P240.
  • 2 straturi de grund pentru a ajuta vopseaua să adere.
  • Uniformizarea suprafeței cu un șmirghel P500.
  • Vopsirea în 3 straturi cu vopsea dedicată.
  • Lăcuirea suprafeței în 3 straturi cu lac auto dedicat.

Toate astea au fost făcute pentru că vopseaua existentă pe element intra în reacție cu vopseaua nouă. Se făcea efect de coajă de portocală foarte ușor, motiv pentru care o pregătire temeinică și o aplicare a vopselei cu meticulozitate au fost necesare.

Vopseaua dedicată am făcut-o în târg la Vitan, aici, unde pe baza seriei de caroserie se face nuanța pe calculator și pot spune că nu am avut niciodată probleme acolo. Se face vopsea la gramaj pentru pistol cu compresor, la spray auto sau la marker corector.

Lacul cumpărat a fost lac auto obligatoriu. Orice alt lac luat nu e bun de nimic, se va coji la prima strigare după o săptămână stat în soare. Credeți-mă pe cuvânt când o spun că o spun din experiență. M-am zgârcit la 10 lei pentru că nu a fost lac auto și într-o lună de stat la umbră (nu soare), s-a scorojit tot pe o mașină mai veche.

Vopseaua se dă după ce suprafața șmirgheluită a fost degresată. Funcție de suprafața ce se vopsește, degresați cu diluant (pentru metal) sau alcool tehnic (pentru plastice). Vopseaua se dă la interval de 5 minute între straturi, primul fiind un strat de acoperire, iar al doilea un strat gros.

Lacul se dă în același principiu, dar în 3 straturi la 2 ore după uscarea vopselei. Iar la 24 de ore de la aplicarea lacului puteți considera treaba gata, după ce totul s-a uscat. Practic, aici vă puteți opri, și aveți ce vedeți în poza de mai jos. O calitate destul de bună.

Mulți spun că îți trebuie mână la aplicare. Eu zic că trebuie, înainte de toate, răbdare pentru a putea aplica cum trebuie straturile și a face pregătirile suprafeței ca la carte.


Lăsați un comentariu