Am explicat și săptămâna trecută că tot ceea ce am făcut aici la țară a avut o anumită prioritate pentru a nu mă încurca în ele deloc și a nu face treaba de 2 ori.
După toate reparațiile și după ce am terminat cu tot ceea ce ar fi puut genera praf mult pe pereți sau ar putea strica produsul final, mi-a mai rămas ca în cameră și pe hol să dau cu lavabilă.
Din nou, dacă e să mă iau după cum am gândit-o eu, am preferat să dau cu lavabilă și apoi să mă apuc de finisajele de pe jos, finisaje care nu ar mai influența calitatea pereților renovați.
Așa că, cu gletul (sau tinciul) uscat pe pereți, am mers să cumpăr lavabilă, amorsă, un trafalet și cu niște pensule. Restul de scule le aveam încă de data trecută. Logic a fost să le refolosesc și încă le am pus la loc de odihnă pentru a le folosi.
Am luat și o mătură (curată) să dau praful jos de pe pereți înainte de a mă apuca eu temeinic să dau cu lavabilă. Am făcut asta și în camerele celelalte datorită șmirgheluitului pereților. Atunci când șmirgheluiești, se face praf, tocmai d-aia v-am recomandat mereu să purtați mască pe față.
Praful ăsta nu e un lucru bun pentru că nu oferă aderență vopselei pe pereți. Iar pentru a mări aderența, am folosit amorsă nediluată. Amorsă pe care am dat-o cu un pistol de vopsit pe baterie de la Lidl, de la PARKSIDE. Amorsa s-a dat imediat, în 5 minute am terminat. A trebuit totuși să aștept cam o oră să se usuce pe perete și să ofere acea suprafață „portantă”.
Ulterior, am avut în cap să dau cu pistolul și lavabila și am încercat pe sobă și apoi pe pereți. Pe sobă a mers ușor, dar când am ajuns pe pereți, parcă mă mișcam cam greu. Am făcut schimb cu trafaletul și a mers mult mai repede. Pesemne că nu peste tot este chiar atât de eficientă tehnologia.
Lavabila a fost dată în 2 mâini pe pereți și în 3 pe sobă. Prima mână (și a doua în cazul sobei) a fost cu vopsea lavabilă diluată cu 10% apă (de obicei, variația de apă necesară se găsește dată de către producător, dar am zis să fiu eficient și să am un strat mai diluat la început), iar ultima mână am dat-o cu ea nediluată.
Am urmat ceea ce am zis și data trecută și am mers doar înainte, nu m-am întors unde am dat cu lavabilă și am lăsat cam o oră între straturi să se usuce.
Dacă e să faci calculul, mi-a luat cam o oră să dau o mână și am mai lăsat o oră să se usuce. Deci au fost de fapt 2 ore la uscat pentru că am pornit cu a doua mână din același punct.
Două camere (una mare și una mică) au fost date într-o zi fără prea multe bătăi de cap, dar de lăsat la uscat tot a trebuit să stea cam 24 de ore, chiar dacă era vară.
(Sursă foto: freepik)