Voi știți să fierbeți un ou?

Că eu am ajuns la o vârstă respectabilă până am înțeles că se fac niște chestii să fie totul ok… Înainte de a vorbi de fiertul ouălelor, trebuie să spun că sunt un fan înfocat al ouălelor și consum zilnic 3 ouă. Iar de-a lungul istoriei cu ouăle ăstea știu așa:

  • La un moment dat se recomanda mâncatul lor pentru că sunt pline de nutrienți. Acum moda e aceeași, doar că sunt și studii care vin din spate puternic și confirmă numărul de nutrienți și ce tipuri sunt. Unii se găsesc doar în ou.
  • Ulterior, a intervenit moda în care NU se recomanda consumul de ouă pentru că crește colesterolul foarte rău. Știm cu toții că toți românii fug de colesterol.
  • S-a revenit și s-a zis că oul crește colesterolul bun. Deci s-a făcut o diferențiere între LDL și HDL și din nou oul a fost văzut cu ochi buni.
  • Iar s-a revenit și s-a zis că de fapt doar albușul e bun, mai ales pentru o structură musculară foarte bună, pentru că are foarte multe proteine și are anumite componențe care fac absorbția lor excelentă.

Eu știu așa: din moși strămoși, oul era un aliment care nu lipsea de pe masă. Fie omletă, fie fiert, fie ou ochi, era acolo, pe masă. Mai ales la micul dejun. Și te simțeai și sătul.

Bineînțeles, putem vorbi de prospețime, de codul de pe ele care semnifică unde au fost crescute găinile, putem vorbi despre orice. Cert este că oul este un aliment care nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră.

Și acum să trecem la treaba cu fiertul de ouă. O să plec de la poza de mai jos și dezvolt de acolo:

sursă foto

La 5 minute de fierbere, oul iese cam poșat, iar la 10 minute iese destul de tare.

Ce vreau să vă învăț de fapt sunt 2 trucuri (din categoria tricks & tips ălea), anume:

  • Minutele ăstea sunt de când începe să fiarbă apa. Eu unul, când pun ouăle la fiert, dau întâi apa în clocot și apoi pun ouăle la fiert.

Am făcut-o și invers: am pus apa rece (de la chiuvetă, nu din frigider) în ibric, am băgat 3 ouă și am dat drumul la aragaz și la timer pe 10 minute. După 10 minute, am scos ouăle, am dat să sparg unul și m-am făcut praf, era practic crud. Un pic albușul se celise, dar atât.

  • După ce fierbeți ouăle, imediat ce ați oprit aragazul, goliți ibricul de apa aia fiartă și imersați ouăle în apă rece. Repetați procedura asta de 3 ori (incluzând-o pe prima) la interval de 5 minute.

Asta va face oul să se decojească ușor. Unul din lucrurile pentru care evitam ouăle fierte era decojitul lor. Mai mereu pierdeam cred că jumătate din cantitatea de albuș, iar coaja se lua foarte greu până am descoperit treaba asta. De aici totul ar trebui să fie ok.

Nu evitați ouăle din alimentația voastră. Ar fi de evitat oul prăjit datorită felului în care se gătește, dar chiar și așa, e o variantă foarte sațioasă și bună. Cel puțin, să fie oul ochi cu gălbenuș moale, să înmoi o pâine aburindă în el… Hai că sunt și eu nebun, îmi fac poftă singur!

(sursă foto: Freepik)


Lăsați un comentariu