Lăsând la o parte clasicele expresii de genul: în trafic oricum se stă și se poluează; oricum ăia cu mașinilor lor electrice poluează de nu se văd, doar că nu își dau seama, voi ați observat că s-a diminuat poluarea simțitor?
Nu știu cum să vă explic, dar de fiecare dată când mergeam la plimbare pe undeva prin București, simțeai aproape că te sufoci. Inclusiv dacă mergeai într-un parc, să zicem Herăstrău (mă scuzaț’ pe mine, parcul Regele Mihai I al României, eu tot de Herăstrău îl știu…), simțeai că ți se strâng plămânii de la aerul irespirabil.
Uite, vă dau un exemplu cât mai concret posibil:

Țin minte că pentru o bună perioadă, mă trezeam dimineața și aveam numai priveliște de genul. În special toamna și primăvara. Se mai aplica și dacă nu ningea că din ce știu eu, zăpada mai acoperă jegul…
Te trezeai și vedeai asta, știai că trebuie să te duci la muncă, păi numai chef de muncă să ai când vezi așa ceva. Și era ceață d-aia groasă, nu îmi ziceți că era fenomen meteo normal că nu vă cred. Am mai prins și când eram mai mic ceață, era 2-3 zile în funcție de temperatură, dar cam atât.
Încă un motiv pentru care cred că asta nu era ceață, ci smog e că vinerea când plecam către Argeș sau duminica, pe retur, de la Km. 34 încolo al autostrăzii A1 dispărea ca prin minune. Asta pentru că acolo era cumva o pădure care mai ținea sub control poluarea.
Anul trecut deja am observat cumva că nu se mai formează ceața asta și am început să fiu atent. Nu îmi aduc aminte decât 2 zile de ceață anul ăsta, care au fost ceață.
Merg pe stradă și parcă nu mă mai sufoc, aerul e respirabil. Și vorbim de București unde pe lângă poluare sunt niște mirosuri de neimaginat.
Am vorbit cu oameni cărora genul de răsărit / apus din poza de mai jos li se pare ciudat de tot. Iar ultima găselniță auzită e că de fapt totul se vede așa datorită poluării exagerate.
Eu am câteva teorii pentru care s-a schimbat lumea în bine din punct de vedere poluare:
- Cel puțin în București, am devenit mai responsabili cu gunoiul. Pe stradă nu mai văd toate gunoaiele aruncate stânga-dreapta. Ori că noi nu mai aruncăm, ori că se face curățenie mereu, dar am observat asta cam peste tot.
- Mașinile au evoluat de la non-euro până la euro 6. Iar cu programele ăstea de Rabla, Rabla electric ș.a.m.d. s-a făcut curățenie prin rable. Oricum ar fi, să ai 100.000 de mașini euro 2 să zicem vs. 100.000 euro 4/5, e o diferență majoră.
- Fabricile cumva au schimbat utilajele și nu mai poluează atât. Reglementările UE aici și-au făcut treaba.
- Electricitatea, mai exact, consumul redus al ei + posibilitatea de a pune panouri solare pentru producție. Iar la asta intră tot ce înseamnă electrocasnică (spre exemplu frigiderul ăla comunist, care consumă cât un abricht vs. cele din zilele noastre, care consumă cât un bec).
- Că tot am menționat, becurile: au devenit atât de ușor de achiziționat becurile pe LED și sunt atât de durabile, încât cantitatea de căldură degajată de cele pe LED este infimă comparativ cu cele cu filament (5W vs 100W e ceva).
Închei doar cu următoarea știre ce arată că suntem pe drumul cel bun: stratul de ozon se reface, încet încet, iar la un moment dat mi-a intrat o știre (pe care am tot verificat-o, dar nu am găsit alte informații de confirmare) cum că stratul e la 100% față de momentul în care s-a dat alarma pentru poluare.