Una din marile probleme pe care le aud la oamenii de pe lângă mine când se apucă de renovat e că ei nu iau în calcul cum va arăta camera la final. Nu au o vedere de ansamblu al produsului finit.
Am întâlnit asta deopotrivă la oameni în vârstă dar și la oameni mai tineri. Și asta e o problemă și pentru cei ce prestează servicii: neavând idee ce vrea omul să vadă la sfârșit, nu știe cum să creeze prețul. Așa că se umflă prețul de la bun început.
Sunt unele situații în care adaptezi proiectul din mers. Uite, vă dau exemplu șemineul de la mine de la țară, făcut în prima cameră (apropo, dacă vreți să vă apucați să vă faceți unul, începeți de aici. Ar fi cazul că acum vine iarna pe noi.) Inițial am zis șemineul că va fi pe colț, cu continuare către pereți. La final am observat că nu are rost să fac acele continuări către pereți, așa că a ieșit drept, dar tot pe colț.
Dar ideea și viziunea tot acolo a rămas. Șemineul este fix în aceeași poziție. Și cel mai simplu mod e să faci o schiță de mână, eventual cu niște cote câtuși de cât reale (se numește la scară, spre exemplu, dacă o cameră are 400×300 cm, o desenăm un 16 x 12 cm. Asta înseamnă scară 1:25) pentru a putea vizualiza cât mai exact amplasamentul.
Toate astea se fac cu o riglă și cu creion. Știu că e un pic anevoios pentru lume să aibă un creion și o riglă la-ndemână, dar sunt sigur că dacă aveți copii de la clasa 0 până la a 12-a (uneori, chiar și facultate, cum e cazul celor de la Politehnica), aveți și aceste 2 mari ustensile.
Eu le desenez datorită specializării pe calculator. Și bineînțeles, chiar dacă nu știți / nu puteți desena voi, meșterul ar trebui să știe să schițeze niște cote. Ca atare, dacă aveți viziunea în cap, el vă va ajuta să o așezați.
Dau exemplu tot prima cameră, de unde am început cu ceva destul de clar:
- Am vrut șemineu pe colț, cum am vorbit.
- Geam de vizualizat pe terasă – bifat.
- Izolat pe interior cu polistiren de 2 cm – bifat.
- Glet pe pereți (pentru că are influență la sfârșit cum arată gletul vs. tinci)
- Canapeaua în fața televizorului, cu back-up de a o pune sub geam.
- Parchet pe jos, obligatoriu.
- Un covor pe jos mic, în fața canapelei.
- Măsuță de cafea.
- O bibliotecă pe perete (e în durerile facerii, nu am avut timp de ea dar cum se lasă mai răcoare, mă apuc de ea.)
Iar poza de apoi e cea principală a articolului. Am știut exact ce cote am, în ce mă încadrez și de ce să mă apuc pentru a ajunge la acel rezultat final. La rândul meu, pentru că am lucrat cu un meșter, i-am transmis și lui toate ideile mele și a înțeles ce e de făcut.