Am pus parchet în prima cameră și am avut ideea în cap să punem și în restul casei. Trebuie să recunosc că a dat foarte bine, arăta extraordinar și a schimbat total aspectul camerei. Sincer, nici nu mă așteptam să iasă așa de bine.
Problema se pune cum am zis: căldură iarna ioc acolo. Adică avem posibilitatea, dar până o fac, mă înțeapă-n tălpi frigul din podea de sar în sus de bucurie.
Gresia este exclusă din start. Am chiar experimentul făcut: în toiul iernii ăsteia scurte de la noi de acum, am avut nevoie de diverse din cămară și m-am dus în șosete. Făceam o sârbă în cămară de frig de numa’ numa’…
Am avut o alternativă, am mai trăit cu ea acolo și aveam experiența necesară: mochetă.
Mocheta, vedeți voi, este relativ simplu de așternut pe jos. Zic relativ simplu pentru că vă trebuie o atenție sporită când vine vorba de măsurători. Eu am reușit să măsor cât să mai am nevoie de un crâmpei înainte de renovare…
Aici am un sfat, tips & tricks, cum vreți să îi spuneți: puneți niște polistiren de parchet sub. Face minuni. Eu inițial am avut polistiren la rolă, care a fost și petrecut unul peste altul. Podeaua nefiind hidroizolată, a mucegăit și mirosea în casă ca la balamuc.
Deci, hidroizolația e obligatorie, nu puteți pune mochetă fără. Nici măcar dacă aveți șapă nou turnată nu se poate fără hidroizolație.
A doua chestie e că eu am ales exact ca la parchet, același polistiren tip puzzle. Ușurința cu care se asamblează e nemaipomenită.
Apoi peste am venit cu mocheta, întinsă complet. Am plecat de la un colț unde am pus o greutate (soția) și am tras de ea (de mochetă, alo?) cu forță să o întind pe toate muchiile.
Recomand să rămână muchii pe perete de minim 10 cm dacă se poate. O dată că ea trebuie întinsă spre colțuri cu o sculă d-asta, și a doua: folosiți plintă pentru mochetă să faceți brâul de jos al camerei. Mie mi-a mai rămas să fac asta cu plinta pentru că începusem să fiu presat de timp să termin camerele. Nu voiam încă o iarnă cu casa în șantier.
Pentru a face brâul, plinta se prinde cu dibluri în perete și șuruburi, apoi peste plintă se dă cu silicon (sau montage kit, dar dacă vreodată vreți să scoateți mocheta la curățat, de pe montage kit iese doar cu cuțitul). Unele plinte vin cu niște bandă dublă adezivă care ajută mult, nu mai e nevoie de silicon sau altceva. Mocheta se va lipi pe plintă et voila! Mochetă montată!
Un lucru aș vrea să vă mai spun: unde trebuie să decupați mocheta (eu a trebuit spre exemplu să o fac în dreptul sobei) folosiți un cutter bun, cu lamă nouă. Foarfeca rupe materialul, lama defectă rupe materialul.
Sursă foto: Freepik