Utilizarea unui șubler

Pentru orice proiect avem trebuie să știm niște măsuri înanitne de a fabrica. Le ziceți cum vreți: măsură, lungimi, lățimi, înălțimi, cote, dimensiuni etc. Orice ar fi, pentru a crea ceva, trebuie să măsurăm.

Pentru a măsura, avem mai multe metode, în funcție de precizie:

  • Ruletă / Riglă. Cu asta măsurăm la milimetru, iar toleranțele în general sunt scrise pe spatele ei, în funcție de lungimea la care se măsoară. Cu ruleta măsurăm lungimi și trasăm fără probleme.
  • Șablon. Da, da, un șablon poate fi folosit pentru a scoate aceeași cotă. Exemplul ar fi: ai de debitat niște bucăți de lemn la 500 mm lungime. Ai măsurat-o, trasat-o și debitat-o pe prima, iar apoi e folosită pe post de șablon. De altfel, asta e și cea mai rapidă metodă de măsură atunci când avem piese la fel.
  • Șubler. Deja șublerul este la un alt nivel de lucru, un nivel în care se măsoară la o precizie de sutime de mm.
  • Micrometru. La fel ca șublerul, acesta măsoară cu precizie de, ați ghicit, micron.

Înainte de a continua cu folosirea unui șubler, fac aici un tabel explicativ cu denumirile de toleranțe de mai sus:

Milimetru1 mm
Zecime0,1 mm
Sutime0,01 mm
Micron0,001 mm (1 µm)

Șublerul este instrumentul de măsură cel mai facil în cazul în care vrei un pic de precizie. El poate fi atât mecanic, cât și electronic.

Șublerul mecanic

Folosirea unui șubler nu este grea, o data ce te-ai învățat să îl folosești. El efectiv măsoară între bacurile de jos, pentru dimensiuni exterioare, sau se introduc bacurile de sus pe dimensiuni interioare. Numerele scrise pe centru sunt „mm” măsurați. Ulterior măsurii, pe partea de jos este vernierul, cu o scară de precizie (subliniată cu roșu) cu 0.02 mm. Unde se aliniază linia „mm” grosieri cu linia de jos de pe vernierul șublerului arată valoarea măsurată.

Exemplu:

Aici am măsurat un diamentru la întâmplare. Unde este marcat cu negru se citește valoarea, fiind aliniată linia de pe vernier cu linia de pe șubler. Astfel, cota măsurată este de 14.4 (linia de 0 de pe vernier este poziționată după cota dinainte de virgulă).

Șublerul electronic:

La șublerul electronic este mai simplu, deoarece afișează direct măsuratoarea, fără a fi nevoie de cunoștințe de utilizare. Aici e nevoie în schimb de o baterie, ce se găsește în locașul din dreapta sus.

La cel electronic, cu toate că măsoară la nivel de sutime, am învățat să iau în calcul doar la zecime. Sutimile se modifică în funcție de cât de tare îl strângi pe piesă (sau nu).

Eu am un șubler electronic de la LIDL, luat din 2017. Încă merge și în ziua de azi, își face treaba cu brio și știu că nu sunt scumpe din cale afară. Însă cel de la LIDL nu are certificare metrologică (care ar atesta că măsurătorile se încadrează în anumite toleranțe). Nu am avut nevoie.

Dacă știți că vreți verificare metrologică, în general cele mecanice obțin mult mai ușor acest atestat. Cât despre măsurat cu șublerul, în zilele noastre se face facultate pentru a-l folosi (inclusiv eu am învățat în facultate). O generație în urmă, învățai în liceu, iar câteva generații în urmă se măsura de nevoie cu el fără nici o școală.


Lăsați un comentariu