Un lucru am mai avut de făcut înainte să mă apuc de a da cu lavabilă în cameră, anume: ușile și tocurile.
Acum ceva vreme, v-am arătat cum se recondiționează ușile de lemn, dând un exemplu cu ușa dintre prima cameră (sufragerie la momentul actual) și camera din mijloc (dormitor fiind).
Dacă pe afară era vopsit gardul, înăuntru era leopardul. Și când zic asta, nu, nu aveam nici o pisică de talie mare prin curte. E vorba că eu am terminat cu cele 2 camere menționate mai sus, cu uși vopsite etc și se vedeau foarte frumos.
Dar pe hol se vedea de îți venea să te iei cu mâinile de păr. Cam așa:
Luați în considerare că atunci când am ajuns la țară, noi am început cu vopsitul tâmplăriei geamurilor și a ușilor. Că noi nu le-am găsit albe (mă rog, vorba vine albe, că nici în poza de mai sus parcă nu sunt chiar așa de albe) ci maro / albastru / verde.
De altfel, inclusiv ușa de mai sus avea 3 straturi de vopsea pe ea. Alături de tocuri:
Ei bine, o ultimă strigare cu arzătorul industrial și butelia, alături de un arzător mai mic pe gaz pentru detalii, un șpaclu și multă migală a făcut ca ușile să arate în ziua de azi extraordinar.
Și nu exagerez cu nimic. Ținând cont că am dat jos 3 straturi de vopsea (în afară de cel alb pus de mine, ăla era mai degrabă un lac, nu un strat de vopsea dat ca celelalte), a ieșit foarte bine.
Secretul însă cred că a stat cel mai mult în faptul că mi-am luat timp să le și șlefuiesc, cu intrare în detalii în amănunt. Pentru că le poți arde cât ai vrea tu, le poți da cu spaclul și râcâi totul, rămân dâmburi, valuri în lemn și rămân rugoase. Șlefuirea (mai ales cu un smirghel mai fin, gen #180) face minuni, așează suprafața ceva de vis.
La uși, evident, închiderea am făcut-o pe feronerie de tip Knob Set, ca la ușa din prima cameră. Îmi place foarte mult cum arată așa, sunt mai elegante și au și încuietoare încorporată în ele.
Mai am un motiv pentru care am făcut asta: în poza de mai sus vedeți că am avut încuietori d-astea aplicate. Lenea mă făcea să nu mă apuc de scobit pentru broasca îngropată în ușă. Așa, 2 găuri, una perpendiculară pe alta, a rezolvat problema imediat.
Vopsitul lor a fost cumva în 2 etape: am dat 2 straturi de vopsea pe uși și pe tocuri “la rece”, nemontate, iar după montaj am mai dat un strat. Ușile fiind de stejar, sunt foarte greu de manevrat datorită greutății lor (ar trebui să zic masei lor, că sunt inginer, dar nu intru în detalii acum. Știm cu toții la ce mă refer când zic greutate) și sigur le loveam între ele.