Unelte – Pistol de vopsit electric

În toată avengura mea de renovări de-a lungul timpului, un lucru nu mi-a plăcut cu subiect și predicat, anume, să dau cu trafaletul lavabilă.

Nu mă întrebați de ce, nu aș ști să vă răspund la întrebarea asta. Cel mai sigur pentru că trebuia de fiecare dată să înmoi trafaletul în lavabilă, să îl scurg de lavabilă, urcă-te, coboară de pe scaun / scară, mă făceam și pardaf de mizerie pe ochi și peste tot. O combinație d-asta nefericită mă făcea să NU îmi doresc să renovez.

Mai contribuie și faptul că am dat cu lavabilă prima oară în viața mea în casă la vârsta de 15 ani. Nevoia m-a dus să o fac, așa că am făcut-o. De atunci mă enervează.

Acum e și mai frumos: am crescut, nu mai am pe nimeni în urma mea care să facă curățenie după mine. Sigur, e soția care nu mă lasă să muncesc numai eu că așa îi e firea, vine după mine, în urma mea și curăță instant. Dar dacă fac la maică-mea sau în altă parte o lucrare de genul, eu centrez, eu dau cu capul, eu apăr, eu înscriu golul.

Acum ceva ani, să fie vreo șase, am pus mâna pe un tip de aspirator de vopsit. Zic aspirator de vopsit pentru că era un motor de aspirator din-ăla ca de ElectroArgeș, v-am povestit eu de el, de când pornește zici că ai pornit centrala de la Cernavodă. Cu cablu, de băgat în priză, tot cu el târâș după tine, un furtun lung și pistolul în cap. Semăna leit cu un aspirator mai mic, doar că sufla în loc să tragă.

În două ore am reușit să dau două camere cu el pe culoarea alb. Eficiență maximă aș putea spune, cu trafaletul nu reușeam luxul ăsta. Poate în două ore aș fi dat doar o mână, dar nu să și termin. Asta m-a determinat să îmi cumpăr propriul pistol de vopsit.

Aveam totuși niște criterii în alegerea lui:

  • Portabilitate: nu vreau să stau cu cablul ăla după mine peste tot și nu vreau să fiu constrâns de curentul electric la imediata proximitate. Dacă am nevoie să vopsesc ceva, pun mâna, vopsesc și aia e, nu caut să bag în priză.
  • Eficiență: trebuie să aibă o suprafață de acoperire relativ mare. În general, toate din comerț au o suprafață mare de acoperire dată de modul de dispunere al duzelor de suflare.
  • Dimensiune: nu vreau ditai macadamul după mine: aspirator, cablu, tulumbă, pistol, rezervor ș.a.m.d.

Toate astea m-au împins spre un model de astfel de pistol de la Parkside, prezent la LIDL la momentul ăla. L-am cumpărat fără acumulator la 110 lei sau ceva de genul, un preț aproape de pomană. Iar acumulatorul mi-a plăcut că putea fi utilizat și la alte scule, deschizându-mi noi frontiere pentru viitor. La momentul actual îl mai folosesc și la o mașină de înșurubat cu impact electrică.

Sincer să fiu, fiind de la LIDL în categoria de scule ieftine nu am avut mari pretenții de la el. Cu toate astea, pot spune că m-a impresionat: am reușit să vopsesc o cameră întreagă cu el într-o jumătate de oră.

Cum funcționează?

În imaginea principală este el, ca pistol. Poza nu e făcută de mine, e preluată de la magazinele ce îl vând pentru că nu doar LIDL comercializează produse de la Parkside, deși putem spune că deține marea majoritate a vânzărilor pentru această firmă.

Ei bine, vopseaua lavabilă se pune în borcanul alb ce se desface de la bază prin deșurubare. Concentrația de lavabilă este dată direct de vâscozitatea ei, având un pahar cu care se măsoare acest lucru. Personal, folosesc 60% de lavabilă și 40% apă, amestecând direct în borcanul prezentat.

Avantajul maxim este că borcanul este de 1L, cu gradație din 200 în 200 de mL. Asta te ajută foarte mult la dozajul vopselei.

Bateria se pune la bază și apoi totul este pregătit de vopsit! Mai multe reglaje se fac la duză: modul de suflare al acesteia ete dat de poziția ei. Dacă vrei să vopsești de sus în jos, poate fi reglată să împrăștie vopseaua pe orizontală și invers. Tocmai de asta eu o țin în unghi de 45° montată. Nu prea îmi iese mie cu vopsitul uniform, dar mi-am făcut mâna de la trafalet să merg pe unghi.

Pe butonul de acționare se găsește un șurub limitator care nu te lasă să apeși butonul mai mult decât e el strâns. Asta limitează cantitatea de vopsea care iese pe duza frontală.

Ce trebuie să știi despre această metodă de vopsit cu pistolul:

  • Bateria de 2Ah ține cam o jumătate de oră folosit în forjă. Dar într-o jumătate de oră termini o cameră dacă ai totul pregătit.
  • Un încărcător de acumulator rapid o ridică înapoi în altă jumătate de oră, motiv pentru care e bine să ai doi acumulatori.
  • Pistolul trebuie curățat după fiecare folosire. Dacă l-ai oprit, cureți duza frontală. Dacă ai terminat, se curăță temeinic de tot. Nu vă faceți griji, sistemul de pulverizare se desface de partea cu motorul, astfel nu băgați apă în el. Iar spălarea e necesară din pricina întăririi lavabilei pe el.
  • Toată lumea se laudă că el poate fi folosit și cu vopsea alchidică (adică nu pe bază de apă, ci diluant). Personal sunt contra acestui lucru pentru că diluantul atacă tot ce e plastic și garnituri. Dar am folosit cu brio acest pistol să dau cu ulei ars pe gardul de scândură de la țară.
  • Are duze mai mari sau mai mici de pulverizare, în funcție de suprafața de vopsit.

Personal îl consider una din cele mai bune investiții la casa omului pentru că te ajută să te miști foarte repede și nu obosești cu el în mână.


Lăsați un comentariu