Am zis data trecută despre aparatul de sudură și că el ar trebui să fie indispensabil într-o gospodărie. Orice vrei să faci, ai nevoie de el în general: sudezi o poartă, o țeavă sau mai știu eu ce. Pui mâna, i-ai trântit două afturi de sudură și drumuri bune.
Dar ce te faci dacă ai de construit acasă ceva ce necesită beton? Faci betoane la mână? Rupi spatele la muncă cu doi, trei băieți să faceți la betoane?
Ok, marea majoritate a oamenilor atunci când au un pământ dobândit (fie din moși strămoși, fie prin contract de vânzare-cumpărare) vor să își construiască o casă. Casa aia are o fundație de beton care de obicei este turnată cu cifa, fiind mult mai eficient și mai rapid. Iar ca și costuri, bineînțeles că e mai ieftin să vină o cifă cu 2 m³ de beton amestecat direct, corect la rețetă și turnat.
Dar ai ridicat casa și ai terminat cu ea. Vrei să îți faci o alee în curte, până la gard și trebuie să faci beton la mână? Pentru cei ce nu au făcut și se gândesc la asta: fraților, înarmați-vă cu răbdare și putere că o să aveți nevoie. De putere să amestecați și de răbdare că durează amestecatul.
Așa că oricine ar trebui să aibă în curte o betonieră. Aici pot spune că am o mărturisire rușinoasă: de opt ani (nouă de fapt s-au făcut anul ăsta) mergem la țară, dar betoniera de la noi am cumpărat-o doar anul acesta. Unde am avut nevoie de beton, am cam amestecat la mână. De asta v-am zis, am fost de ambele baricade și nu aș mai face la mână beton nici bătut.
Ce face betoniera?
Simplu: îi dai ingredientele și ea le amestecă exact ca o cifă. Iar recomandarea mea pe care la rândul meu am primit-o și eu de la alte persoane este să luați o betonieră un pic mai mare față de cea mai mică variantă.
Exemplu: vrei să iei o betonieră micuță, să ai unde o depozita și găsești ceva de genul, la 120 de L. Nu o lua pe asta, ia-o pe cea de 140 sau, și mai bine, pe cea de 180 de L. Cea mică o veți încărca la capacitate maximă, iar motorul nu va face față în timp, existând riscul de a se arde. Cât timp aveți garanție, totul e ok. Problema e că motorul se arde atunci când faci betonul și te trezești cu lucrarea neterminată.
O cuvă mai mare are și un motor mai mare, ca atare, totul este mai rezistent. Iar tu vei încărca betoniera la aceeași capacitate ca pe cea de 120 de L din pricina înclinării ei, amestecurile fiind cam la fel. Eu, spre exemplu, folosesc o concentrație mai mare la ciment, astfel:
- 15L de apă.
- 20 de Kg de ciment.
- Nisip / balastru până se umple betoniera cât timp e înclinată. La nivel de lopată, intră cam 30 de lopeți. Aproximativ, unii au lopata mai mare, alții o au găurită…
Am mers pe concentrațiile date pe saci de către producători și în timp au cedat acele structuri, având betonul crăpat. Ca atare, prefer un amestec cu mai mult ciment în compoziție.
O betonieră vă ajută la absolut orice lucrare ce implică planșeu de beton sau grindă. Dacă sunteți dibaci, turnați cu betoniera direct la locul faptei după ce amestecați, astfel aveți betoniera permanent încărcată. Dacă nu e loc, se găsesc soluții să cărați betonul făcut, dar măcar nu îl mai faceți la mână.
Mai am trei mențiuni de făcut:
- După vreo trei betoniere, ar fi bine să lăsați motorul să se odihnească. Cu ocazia asta, vă trageți și voi suflul când lucrați și prelungiți și viața betonierei.
- După utilizare, curățați-o temeinic, mai ales pe lagăre și coroana pe care se învârte. Nu vreți beton întărit când o veți folosi din nou. Se pot sparge coroanele imediat.
- Atenție la folosire: nu băgați mâinile în ea sau pe la orice parte în mișcare, deoarece există riscul de accidentare. Grav. Betonul roșu nu dă bine în curte.