Un pistol de lipit multifuncțional

De când sunt mic, am prins drag de fire. Știu că eram puști acasă, mic mic, un ghindoc când mă uitam la tata cum cositorește firele.

Aparent de acolo am și microbul meu de lucrat cu fire. Mă uitam cu atâta atenție la ce făcea el acolo și când eram în culmea atenției, îl auzeam:

Ține și tu de firul ăsta să nu mai fugă.

Așa asistam fizic la ce avea de făcut și m-a și învățat câteva principii de bază în electronică:

  • Care-i plusul și care-i minusul, atât pe o placă cât și în fire.
  • Cum arată o diodă, o rezistență și un condensator.
  • Cum se lipesc.

Timpul a trecut, iar eu am crescut cu ajutorul acestor cunoștințe. Mi-au permis să repar mai multe lucruri decât aș fi sperat, iar unele lucruri au fost reparate cu ajutorul a unui pistol de lipit butucănos.

Un pistol de lipit care era demn de făcut hoții cu el, așa de mare era. Cei care cunosc sigur știu la ce mă refer: ăla de la ElectroArgeș, cu mânere negre și un transformator în el de vibra în mână când îl porneai:

La facultate știu că am pus mâna pe primul meu letcon din viață, ceva subțirel, ca un creion aproape, ieftin, luat de la mama electronicelor, de pe șos. Maica Domnului, din sectorul 2. Cinci lei am dat pe el, o nimica toată, mai scumpă era sticla de cola de 2L.

5 lei am dat, 5 lei a făcut. După vreo 40 de lipituri, am mirosit fum și aia a fost, și-a dat sufletul. Dar de vreo 3 ani de zile pot spune că am cumpărat poate cea mai bună sculă în materie de cositorit, anume: un letcon Dremel pe gaz butan.

Este de fapt un set, cu mai multe accesorii ce îi dau versatilitatea mult lăudată de ei prin reclamele lor, cum ar fi:

  • Cositoritul firelor, că în primul rând așa e comercializat, ca fiind un letcon.
  • Posibilitatea de sudură a plasticului, o chestie care m-a ajutat foarte mult de-a lungul timpului.
  • Pirogravură, un atuu în plus pentru proiectele mele de lemn.
  • Decupări cu pistolul încins.

Principiul de funcționare pare a fi unul destul de simplu, se încarcă exact ca o brichetă în partea de jos, aprinderea se face cu un quartz de brichetă, se blochează pe pornit și se reglează debitul de gaz, debit care dă inclusiv temperatura pe vârful lui.

O primă mențiune pe care nu am știut-o nici eu ar fi ca la pornire, debitul să fie reglat pe minim și pe măsură ce se încălzește, acesta să fie crescut. Dacă se pornește direct pe maxim se va stinge flacăra.

Piesa de ieri, cutia de rezonanță de care am zis, a fost sudată cu acest Dremel. După curățarea zonei temeinic, am trecut peste plastic până l-am topit și am făcut urechea corp comun cu carcasa.

Este un aparat ce nu îmi lipsește la marea majoritate a lucrărilor. Fie iau tot setul, dacă știu că am nevoie de mai mult de o singură operație sau bag creionul în buzunar și plec la treabă.


Lăsați un comentariu