Un mic învățăcel al fotografiilor

M-au apucat pandaliile, stau și studiez continuu despre poze, fotografii, chestii, treburi, socoteli de genul. Ies de nebun cu aparatul foto și fac poze pe stânga și pe dreapta (avantajul este că fac și oleacă de mișcare așa, că mă plimb să fac poze), ce să mai, m-a prins.

Deja pe Youtube îmi apar numai sugestii de camere foto, de obiective, despre tot ce înseamnă fotografie. Și mă uit, încerc să acaparez atât de multă informație încât obosesc la un moment dat încercând. Nu mai zic că mi-a trecut prin cap să fac și un curs specializat, dar parcă e prea devreme pentru asta.

Cu toate astea, am învățat câteva chestii, în special de la un om de pe Youtube, nici măcar nu știam că există un canal așa de educativ. Simon d’Entremont e numele lui, un om din Canada de la care am apucat să prind câteva chestii. Evident că văd la el ce văd, iau camera și încep și pozez: ba pisicii, ba cărțile, ba mai știu eu ce.

Cel mai recent, aprofundez baza fotografiatului, să înțeleg câteva chestii mărunte, dar care dacă le-aș lua pe bucăți, ar fi de scris foarte mult:

  • Apertură sau diafragmă. Nu știu dacă v-ați jucat vreodată cu un aparat de fotografiat (chiar și cele mai vechi), dar apertura e asta:

Practic, e o diafragmă care se deschide sau închide pe niște lamele, o diafragmă ce stabilește cât de multă lumină pătrunde în senzor. Ea se reglează fie automat, fie manual. Există obiective (ca cel de mai sus) unde se reglează manual, altele care se reglează direct din aparat și pot fi și controlate doar de aparat în funcție de prestabilirea lui.

  • Shutter Speed / viteza de captare a imaginii. Exact ce zice, aia e, o viteză cu care se captează imaginea. Se deschide senzorul pentru a prinde toate detaliile și apoi se închide. Cu cât stă deschis mai mult, cu atât captează mai multe detalii (și lumină), dar există riscul de motion blur.
  • ISO. Este o reglementare a camerelor digitale (cam ca un standard, dacă ați mai auzit de ISO) care ajută camera prin ridicarea luminozității. Și o să îl mai abordez în viitor că mă scoate câteodată din sărite.
  • Expunere. Face cam ce face ISO, dar într-un stil diferit: deja din timpul pozei se fac ajustări direct de către cameră pentru a putea scoate ceea ce înseamnă luminozitate (sau întuneric) la final. Ajustează și ISO, dar și Shutter Speed-ul.
  • Focalizare: am avut toată viața impresia că la aparatele ăstea foto mai pricopsite, ajustarea focalizării se face doar manual. Da, știu, sunt un pic mai încet la minte câteodată, mă luați ca atare. Am descoperit nu doar că au focalizare automată, dar atâtea forme de focalizare, cu o gălăgie de puncte de focalizare, stabilizare optică. Ce să mai, mi-a distrus tot ce aveam eu în gândire.

Și tot învăț. O să mai explic pe aici despre ele pentru că le descopăr eu pe rând, n-o să fiu la nivelul celorlalți experți de pe internet. Cum am zis și am specificat, sunt un mic învățăcel. Nici măcar amator nu mă numesc la momentul ăsta. Dar mă fac eu mare.

În plus de asta, o să încerc săptămânal să pun câteva fotografii făcute de mine. După ce mi-au trecut și prin mână, le-am studiat, procesat (am văzut pe propria piele: o poză reușită nu e finală direct făcută. Trebuie puricată un pic) și pot spune că e ceva ok cel puțin pentru mine, gusturile nu se discută.


Lăsați un comentariu