Trucuri pentru o încălzire eficientă: Aerisirea caloriferelor

N-are rost să vă mai întreb dacă ați pornit centrala, iar în cazul în care nu ați făcut asta, nu știu cum puteți supraviețui pe frigul ăsta. La țară dacă mă duc acum, ținând cont că săptămâna asta s-a scremut de niște fulgi de nea încât se făcuse strat consistent de zăpadă, găsesc 7°C. Măsurat pe termometru.

Nu vorbesc de cei care stau la apartament vechi și beneficiază de încălzire de la RADET. Știu că e grea debranșarea de la ei și trecerea pe încălzire cu centrală proprie. Mai știu și că infrastructura e zob, se lucrează intens, o văd zilnic, dar încă sunt probleme.

Vorbesc în special de cei ce au centrală proprie montată și sunt fericiți iarna. Doar că, nu, nu ești chiar fericit dacă vezi că vine factura foarte mare. De asta un lucru important de avut în vedere înaintea pornirii centralei este aerisitul de calorifere.

De ce e așa important pasul ăsta?

Caloriferele în general nu au nevoie de aerisire. Ăsta e un principiu pur teoretic. Practic, dacă centrala are vreo problemă (cât de mică ar fi ea) și pierde presiune sau dacă ai traseul până la calorifere cu probleme, pot apărea mici goluri de aer. Chiar și eu la instalație nou făcută în apartament nou m-am lovit de chestia asta după șase ani.

Golurile ăstea de aer nu încălzesc caloriferul. Gândiți-vă că e ca la mașină: dacă instalația de răcire nu e aerisită, motorul nu se răcește eficient și apar probleme de supraîncălzire datorită golurilor de aer. Pe același principiu caloriferul nu se încălzește eficient, apar aceste bariere termice în el deoarece aerul este cel mai bun izolator, iar consumul crește.

Mai e o problemă cu aerul în calorifere: niciodată nu e constant și niciodată nu va sta într-un singur loc. El are tendința de a se ridica datorită densității mai mici față de apă (sau antigel) și este totuși împins de presiunea hidraulică exercitată de pompa centralei. O fi el compresibil aerul, dar se comprimă dacă are unde, dacă întâmpină un perete.

Cum se face aerisirea caloriferelor?

Aerisirea întotdeauna începe de la ultimul calorifer către primul, cu atenția verificării fiecărui calorifer pe traseu. Pentru asta, aveți nevoie de o astfel de cheiță pentru deschiderea aerisitorului fiecărui calorifer.

Aerisitorul se găsește în partea superioară a caloriferului, pe stânga sau pe dreapta lui în funcție de cum e instalația de distribuție executată. Chiar și în cazul caloriferelor ce usucă prosoapele îl veți găsi în partea superioară. Nu vă lăsați păcăliți de faptul că aerisitorul are o posibilitate de desfăcut cu șurubelnița, de cele mai multe ori nu aveți forță să desfaceți cu ea și se rupe capul acela de alamă. Folosiți această cheiță pentru a fi eficienți.

Va curge apă în momentul în care desfaceți aerisitorul și va fi un zgomot identic cu răsuflarea unei anvelope. Aveți pregătit un vas de captare (un castron pe românește) pentru apa ce curge. Când susurul acela de aer nu se mai aude, s-a aerisit instalația.

Vă mai las două ponturi pentru aerisirea caloriferelor, dar și pentru eficiența căldurii în casă:
  • Aveți în vedere faptul că apa care iese pe la aerisitor este cea de la centrală. Ca atare, trebuie reumplută centrala în timpul aerisirii din când în când. Presiunea optimă de lucru a ei este 1.1 bar, valoare ce trebuie asigurată și la sfârșitul aerisirii.
  • Trebuia să fi început cu asta, dar o las aici: centrala nu trebuie să funcționeze. Poate fi chiar scoasă din priză pe toată durata aerisirii.
  • Un mic truc de care am auzit de la instalatori este de echilibrare termică a caloriferelor. Nu sunt sigur că așa îi zice, dar vă pot spune cum funcționează: niciodată ultimul calorifer nu se lasă la capacitate maximă de încălzire. Robinetul de tur se închide la jumătatea lui deoarece marea majoritate a căldurii va fi împinsă acolo. Chiar dacă aveți termostatul în aceeași cameră cu ultimul calorifer, este bine pentru încălzire uniformă în casă să se lase acest radiator mai închis.

Spor! (Sursă foto: Freepik)


Lăsați un comentariu