Tratamente pentru vița de vie

Pun pariu că subiectul ăsta nu o să fie pe placul multora. Nu de alta, dar marea majoritate a oamenilor zic că e bine să mănânci fără pesticide sau alte nebunii.

Și sunt de acord până la un punct cu chestia asta. Iar punctul ăla este demarcat de ce fel de substanțe folosim să stropim: chimicale curate sau elemente chimice găsite și pe cale naturală.

Sunt de acord că cele mai bune fructe și legume sunt cele nestropite. Dar de cele mai multe ori, tot soiul de bacterii și ciuperci atacă aceste fructe și legume, lăsându-ne fără nimic. Ori, să zicem „Așa a vrut Dumnezeu” și noi să nu facem nimic… Am eu o vorbă învățată pe la Toplița, anume:

Dumnezeu a zis să fim muncitori, nu proști.

Revenind la stropit: stropirea viei eu o fac de 4 ori pe an, fiind învățat de o doamnă cu doctorat în Agronomie (nu știu specialitatea). Ea are sediul în inima tuturor răsadurilor, plantațiilor, serelor și așa mai departe: în Vidra.

Ca să fac o mică precizare: doamna de care vorbesc este o enciclopedie a plantelor. Mă uimește de fiecare dată când merg să cumpăr ceva de acolo și de fiecare dată când am fost, am fost atât de mulțumit cu ceea ce am executat, ținând cont de sfaturile ei, încât îndemn pe oricine are probleme sau dorește să facă agricultură să meargă până în Vidra pentru sfaturi și soluții.

Ziceam că fac stropirea de 3-4 ori pe an:
  • Prima stropire se face înainte de înflorirea viței de vie. Înainte de a mă face nebun cu capul, da, vița de vie înflorește. Și eu am fost la fel de surprins ca voi când am auzit și văzut cu ochii mei că înflorește.
  • A doua stropire se face la un timp după ce floarea se duce, când boabele se formează. Aici se observă de cele mai multe ori boaba mică cât cea de orez. Dar se distinge forma.
  • A treia se face când strugurii au ajuns cumva la dimensiunea de coacere, în special dacă via este copilită (se face cam în aceeași perioadă), dar nu sunt porniți în coacere.
  • O a patra stropire (dacă este necesară) o fac înainte cu minim 2 săptămâni înainte de coacerea strugurilor.

Astăzi, la data postării, via în unele locuri e înflorită (cum ar fi la mine la țară), iar în alte zone (cum ar fi Vidra, că tot vorbeam) este deja formată și se poate ajunge la a doua stropire.

Prima stropire am făcut-o cu o soluție cuprică și una contra acarienilor.

Soluția cuprică se numește Melody, iar alternativă la asta poate fi Champ. Înainte de orice observație, soluția cuprică este amărâta aia de piatră vânătă, adică oxid sulfat de cupru. Cele menționate mai sus au și alți nutrienți care ajută la dezvoltarea plantelor ulterior stropirii.

Piatra vânătă se folosește de foarte mult timp împotriva manei, oxidul sulfatul de cupru (CuSO4) fiind un compus chimic ce se găsește în natură la tot pasul. Iar această soluție a fost folosită chiar și de bătrânii noștrii.

Țin minte că bunica mea la țară văruia toți pomii din curte cu var, cum se face în fiecare primăvară (cel puțin în Argeș în Martie toată lumea pune mâna pe bidinea și var și se ocupă de pomi). În soluția de var băga o urmă de piatră vânătă pentru a îi proteja contra oxidării, iar soluția ieșea un pic albăstruie (era doar o tentă nu cine știe ce).

Acarienii sunt păienjenii, alături de cuiburile lor. E imposibil să nu fi trecut pe lângă o tufă de ceva și să vedeți acolo împânzit de zici că nu e adevărat. Soluția „Nissorun 10 WP” este extraordinară contra lor și dacă e dată la timp, combate formarea cuiburilor.

Pentru via de o am eu, cu 10L am stropit tot ce aveam în curte: 2 bolți, 9 rânduri de vie + ce am avut la fânărie. Și acum aștept formarea strugurilor.


Lăsați un comentariu