Traseu spre Lacul „Scropoasa”

Ieri am ajuns din nou în zona Sinaia. Deja cred că v-ați prins că prefer zona aia oricând. Și pe bună dreptate, mai ales pentru cei ce preferă să facă trasee pe munte, din zona „Valea Prahovei” sunt cele mai multe și cele mai bine marcate.

Probabil la un moment dat vă întrebați toți (ca și mine de altfel):

Băi, ce caută toți românii pe Valea Prahovei? Că nu e nimic spectaculos de văzut acolo.

Sunt 2 motive. Unul e cel de mai de sus, cu marcajele foarte bune pe traseu, iar al doilea este că sunt foarte mulți oameni în București și e foarte aproape de munte.

Ieri am decis însă, într-o fugă, să facem un traseu montan ce poate fi făcut într-o zi. Am ales ca destinație lacul Scropoasa, după ce am citit pe internet foarte mult despre el.

Ca să ajungi la baza traseului, trebuie să îți croiești cale pe TransBabele, de la Sinaia. Este același drum care duce către Complex Piatră Arsă, doar că se lasă spre Dâmbovița, în loc să urce spre platoul Bucegi.

Sunt 2 variante prin care poți ajunge acolo:

  • Prima, poți ajunge cu mașina până la lac dacă mergi preț de o oră cu ea pe teren de țară. Cred că ar trebui totuși un 4×4 mai zdravăn, dar am văzut o Alfa Romeo Giulietta acolo.
  • A doua, pe care am și ales-o, este să te oprești la „Camping Zănoaga” cu mașina și de acolo să mergi 3 ore dus întors.

La Camping Zănoaga, în perioada verii este deschis și pentru cazare. Dat fiind faptul că noi am fost ieri acolo, am găsit închis. Dar mașina poate fi lăsată cumva în scuaruri amenajate de cei din Dâmbovița acolo. Scuaruri de pământ, nu cine știe ce.

La intrarea pe traseu, ne-a așteptat un domn ce ne-a dat indicații pe unde să mergem și ne-a pus să plătim taxă valabilă de acces în Parcul Național Bucegi de 10 lei, valabilă 3 luni de zile. Pentru cei cărora li se pare inadmibisil să plătești acești 10 lei, aduceți-vă aminte ce am zis mai sus cu traseele întreținute. Nu ar putea fi întreținute altfel.

Se trece peste albia râului și de acolo se urmărește traseul cu cruce albastră pe vale. Pentru a ajunge la lac, se coboară foarte mult.

Traseul nu este unul greu, ba din contră, aș putea spune că prin comparație cu Valea lui Stan, este un drum pe care te plimbi mai mult. Sfatul meu însă este să aveți ceva încălțăminte cu crampoane, adecvată. Sunt pietre multe și sunt foarte multe izvoare în mers. Riscați să alunecați.

La un moment dat, veți găsi un popas, pe numele lui mic „Popas Scropoasa”, proprietate privată amenajată în mijlocul pădurii. Noi l-am găsit închis dar bănuim că de la 1 mai se deschide. Nici nu am avut pe cine întreba.

Fac menținea cu acest popas pentru că de acolo va trebui să mergeți tot în față și o bună porțiune nu se mai zărește crucea albastră. Să nu vă speriați, țineți drumul.

Și se ajunge la o hidrocentrală foarte mare, unde se și formează acest lac. De aici se vede deja lacul, sunteți întâmpinați de 3 dulăi mari care numai de pază nu fac, stau cu burta în sus pentru a fi răsfățați și puteți face câțiva pași în plus pentru a vedea și cascada 7 Izvoare.

Lacul este unul de acumulare. El este format în mare parte datorită zăpezilor și ghețarilor de pe masive ce încep să se topească în perioada asta. A fost creat artificial de om pentru a servi producției de energie. Ce pot spune despre el însă e că mi se pare că are o apă foarte oxigenată (de unde și culoarea din poza principală).

Apropo, poți să te plimbi pe lângă lac liniștit. Iar pentru poza postării (pe care nu am luat-o de pe internet), trebuie să faceți un mic ocoliș. Este un pod lângă lac cu un semn de prevenție și 2 cabluri ce împiedică accesul.

Accesul nu este restricționat degeaba. Acolo sunt mari șanse să aluneci și direct în lac să ajungi. Însă foarte multe persoane au făcut acest mic popas, incluzându-mă și pe mine alături de ei (știu, nici eu nu sunt câteodată cel mai ascuțit creion din penar) pentru o poză foarte reușită. Aveți mare grijă însă cu căzutul. Vedeți voi, aici este zona veche a barajului de acumulare unde lacul are o adâncime destul de mare.

Cascada 7 Izvoare este o cascadă ce are izvoarele direct din munte. Dacă treceți pe lângă clădirea ce permite transferul de apă către hidrocentrală, veți găsi tocmai asta:

De aici izvorăște unul din izvoare și se poate bea apa. Ba mai mult decât atât, se zice că apa de aici este așa de pură datorită unui zăcământ de argint rămas în munte și care filtrează apa. Și întradevăr, se vede și la gust că este pură. Doar că nu are același gust nici cu apa de comerț. Aș putea spune că e mult mai bună.

Fiind tânăr, pot spune doar că am auzit de poveștile în care însuși Ceaușescu a declarat acea zonă „neaccesibilă publicului larg” deoarece el credea că acolo se regăsește secretul longevității datorate apei. Am auzit povestea asta de la oameni și din Brașov, cu care am vorbit și le-am zis că aș vrea să ajung aici.

Vremea a fost frumoasă ieri. Traseul meu a fost pontat cu 3h20min pe ceas d-ăla deștept la mână, timp în care ne-am oprit și la popasuri, pentru priveliște, pentru poze etc. După ce am terminat tot traseul, de la mașină ne-am întors cu mâncarea către camping deoarece erau niște mese cu bănci confecționate chiar la intrare. Deci un mare plus.

Mai vreau să adaug ceva: am văzut muntele cum nu l-am văzut niciodată: la începutul primăverii, perioadă în care muntele este mov. Toate brândușele au ieșit acum, oferind o priveliște foarte frumoasă. Însă am încercat să urcăm și către platou și e un pic mai greu accesul, fiind încă multă zăpadă sus. Cu ăsta ne-am lăsat păgubași momentan.


3 responses to “Traseu spre Lacul „Scropoasa””

  1. mihaela avatar
    mihaela

    Foarte fain! Daca ai fi ales sa mergi pe celalalt drum, ti-a spus cineva din zona pana unde e acces cu masina si cat mai e de mers pana la cascada si hidrocentrala? Noi ne gandim la un traseu mai lung (de la pestera la Babele si Caraiman), iar la intoarcere, o tura rapida si pana la cascada, dar… ramane de vazut daca mai avem suficient timp sa facem totul intr-o singura zi.

    1. Handyman avatar

      @mihaela, pot spune cu mâna pe inimă că am văzut circa 5 mașini parcate lângă hidrocentrala de acolo. Adică se poate ajunge cu mașina până la 5 minute de mers pe jos până la lac. Oamenii veniți acolo au venit cu copii, 2 mașini erau minivan-uri. Deci acces este. Lângă cascadă era un Peugeot 308 care nu e așa înalt. Iar acum, cum totul e secat și ploaia cam lipsește, cred că drumul nu ar trebui să pună piedici mari. Mult succes!

      Cât despre traseul de o zi, cred că dacă vă porniți la prima oră (aia însemnând 5 dimineața de la București), aveți toate șansele să faceți traseul.

      1. mihaela avatar
        mihaela

        Merci, voi tine cont. Noi pornim din Brasov, dupa cafea:)

Lăsați un comentariu