Am o manie atunci când mă duc în târguri în special, anume, să caut lucrurile executate din lemn. Și caut chestii unicate. Greu găsesc, dar aia nu înseamnă că eu mă opresc din căutat.
Cu toate astea, de fiecare dată când ajung într-un târg, cumpăr ceva. Nu știu, ultima oară când am fost la Târgul de la Domnești în Argeș (apropo, pentru doritori, e un târg ce se face duminica și e foarte mare. Fiind sărbătoare, ce să și faci. Locația e aici pentru doritori, o să vă scriu duminică despre el) am cumpărat 3 tubulare de impact la un preț zguduitor de mic. Plus încă o chestie la 5 lei.
Tot de acolo am cumpărat căsuța asta de lemn:
Găsești tot felul de acareturi acolo. Să nu uităm de măsuța cumpărată de pe Valea Cascadelor. Dar cel mai mult în târguri sunt enervat de tocătoarele de lemn.
De ce?
Sunt extraordinar de scumpe, ținând cont că nu sunt cine știe ce de executat. Eu am executat din toate resturile după lume tocătoare și momentan cred că am făcut 5 pe la țară. Și știu sigur că în timp el cedează, așa că mă descotorosesc de el și-l dau la foc și fac altul.
Bine bine, dar cum se face?
Simplu: în primul rând vezi ce dimensiuni ai nevoie. Poți alege să faci din resturi (cum am făcut eu de altfel) sau poți alege să iei o placă de lemn încleiat din care să debitezi.
La margine, trasezi cu un fund de cutie de vopsea o rază întoarsă. Nu exagerez, e cel mai bun șablon ca dimensiune pentru sfertul de cerc. Asta sau gura unei căni mai mari. Debitați cu un fierăstrău (la mână, electric, ce o fi, nu durează un secol) și aveți tocătorul deja executat.
Mergeți un pic mai departe și luați un șmirghel de #120 și faceți fețele frumoase. Plus de asta, luați și marginile cu același șmirghel pentru a nu avea muchii ascuțite și apoi dați-l cu ulei de bucătărie (îmbibați-l practic în ulei, lemnul își va trage cât are nevoie) și, gata, ați rezolvat-o.