Numai eu nu. Să vă explic:
Am cumpărat anvelope noi în 2021 pentru mașina din posesie (Grand Vitara, am tot vorbit de dumneaei, uite, miercuri îi fac un review cu ce-mi place și ce nu la ea, că o conduc deja de vreo 5 ani) de vară.
Le-am cumpărat noi. Am avut o perioada în care cumpăram și anvelope SH, o perioadă în care costurile erau sus pentru o mașină pentru mine. Între timp, am crescut, m-am mai maturizat și consider că anvelopa, fiind singurul punct de contact cu solul, trebuie să fie cât mai nouă. Cu cât e mai nouă, cu atât uzura cauciucului din anvelopă este mai mică.
Ei bine, am luat cu DOT 2020 (așa erau pe stoc în februarie 2021 când le-am luat) niște Tigar SummerSuv, le-am echipat și am mers cu ele încă de atunci.
În 2022 am cumpărat anvelope pentru iarnă că alea vechi erau opinci. La propriu. Fiind pe același principiu, luăm anvelope noi tată. Am luat niște Roadmarch și am zis să le punem să trecem iarna cu ele.
Eu în general nu cumpăr firme de renume la anvelope. Circul mult (fac aproximativ 30.000 de km pe an) și le schimb la maxim 3 ani (speaking of, la anul iar trebuie să le schimb pe alea de vară cred). Eu mă uit la următoarele puncte când le cumpăr:
- Indice de consum: aici mă uit să fie câtuși de cât aproape de C/D. Nu vreau eficiență la consum din punct de vedere anvelopă, prefer aderența pe asfalt.
- Indice de frânare la ploaie: aici, cât mai bun cu putință la banii pe care îi oferă.
- Decibeli: sunt obsedat să nu facă zgomot în mers, așa că prefer maxim 70dB.
Bineînțeles, nu sunt indicativele astea trecute când se vinde anvelopa? Nici nu mă mai uit la ea. Bun. Anvelopele de mai sus sunt relativ identice ca indicative. Deci nu ar trebui să fie diferențe.
Toată lumea plânge când montează anvelopele de iarnă. “Domne, mașina huruie din rărunchi pe stradă!” “Domne, consumă mult mai mult cu anvelopele de iarnă!” Ei bine, eu nu. Scot autonomie mai mare cu cele de iarnă și zgomotul e net inferior față de cele de vară.
Bănuiesc că totul se datorează profilului anvelopelor, și anume:
- Cele de iarnă au profil asimetric. Asta înseamnă că ele au marcaje de montaj “inside” și “outside”, fără sens de rotație. Ce înseamnă asta? Înseamnă că se pot monta doar așa pe mașină. Iar la cele asimetrice, rotația anvelopelor (care este un element ce multă lume îl desconsideră) se face astfel:

- Cele de vară au profil simetric. Nu au semnele inside și outside marcate, însă au sens de rotație și se montează doar astfel. Iar aici se poate inversa doar fața cu spatele, nu ca mai sus.
Din ce am tot studiat eu pe internet, aparent, profilul asimetric este mult mai eficient din toate punctele de vedere. Ca atare și performanțele mele îmbunătățite la categoria comfort pe drum. Vine sezonul rece, așa că această informație vă poate ajuta în alegerea unor anvelope potrivite.
(sursă foto: freepik.com)