Tencuirea și armarea polistirenului

Dacă v-am zis de montajul polistirenului, e logic că nu putem sta cu el așa prin casă, nu? Trebuie și el tencuit la rândul lui.

Pentru a-l tencui, e obligatoriu să fie uscat adezivul cu care a fost prins și să avem ciupercile montate.

Materiale necesare:

După ce toate condițiile sunt îndeplinite, spuma în exces rămasă (pentru că știm că o spumă poliuretanică se expandează și umple golurile) se taie cu un cutter astfel încât să avem o suprafață uniformă.

Suprafața uniformă ne va ajuta pe noi să întindem masa de șpaclu cu o gletieră foarte ușor.

Mai aveți nevoie de:
  • Gletieră, doar ce am pomenit-o. Recomand o gletieră cu dinți, ajută foarte mult și o să vă explic de ce.
  • O găleată, în care să preparăm materialul.
  • O mistrie.

Opțional (pentru a vă ușura munca și pentru a prepara materialul repede) mai aveți nevoie de:

Bineînteles, aici aveți și următorul nivel în prepararea materialelor, sculă cu care am lucrat dat fiind faptul că am avut meseriașul aici să mă ajute, iar el are o astfel de sculă.

Proporția de amestec este cam de 3:1, adică se pun 3 părți de adeziv cu 1 parte apă. Mai pe scurt, am făcut jumătate de sac de adeziv (o să îl numesc adeziv, deoarece ați văzut mai sus că are și rolul ăsta) cu un sfert de găleată de apă. Consistența lui ar trebui să fie ca o pastă la final.

Se ia cu mistria, se pune pe gletieră și se întinde cu partea netedă pe perete. Iar aici intervine ce am zis eu mai sus cu partea cu dinții gletierei: treceți pe tot peretele cu partea cu dinți ai gletierei de așa natură încât adezivul să aibă forma de pieptene.

E mult mai ușor să montați plasa așa, pentru că are pe ce face aderență. Plasa se taie la cote și se montează, petrecând pe toate muchiile câte 10 cm si câte 5 cm (minim) între ele pe perete. După ce ați fixat-o, treceți cu muchia lisă a gletierei peste ea pentru a o îngropa în adeziv.

Dacă este cazul, completați cu adeziv pentru a putea acoperi plasa complet. Scopul ei este de ramforsare, nu trebuie să se vadă deloc.

La geamuri, glafurile se fac cu colțarele mai sus menționate. Ele trebuie să încastreze tot perimetrul geamului, iar plasa trebuie să se petreacă una cu alta. Ce am observat la meseriaș este că a făcut niște L-uri din plasă pentru a le pune peste colțare.

Se lasă la uscat de pe o zi pe alta minim. Problema de care m-am lovit eu a fost că am tencuit (tot tencuială e și masa de șpaclu) pe vreme rece. Așadar, uscarea s-a făcut greu. Am terminat sâmbătă, iar până duminică nici măcar nu dispăruse umiditatea din adeziv (umed e negru, uscat devine gri, deci se vede cu ochiul liber).

Procedura asta am făcut-o inițial cu ajutorul meșterului, sub îndrumarea lui, iar apoi am încercat și singur și mi-a ieșit.

Notă personală: ce n-a ieșit a fost să pun plasa pe tavan. Acolo ar mai trebui o persoană în plus dacă vrei să pui un rând de la un cap la cap, altfel se poate monta fâșii.


Lăsați un comentariu