Țara de tranzit – Albania

Nu mi-a permis timpul din concediul ăsta să mă mai opresc să stau și în Albania. De fapt, mint, mi-a permis, doar că am schimbat macazul și am dat Albania pe Corfu Town, lăsând-o doar de tranzit.

Trecerea înspre Albania s-a făcut din Corfu Town, direct, la Saranda, cu ferry boat-ul. Pentru trecerea asta în Albania este nevoie musai de pașapoarte deoarece Albania nu e în Uniunea Europeană / Schengen. Trecerea se face ca pe vremuri, cu controale de vamă. Iar cei de la barcă, de unde s-au vândut biletele, au zis să fim cu o oră mai devreme în port pentru validarea actelor.

Ori noi am mai dat o tură în Corfu Town de dimineață, ne-am lungit și am ajuns în port la ora 8:20, iar barca pleca la 9. Panica de pe chipurile noastre se citea de pe continent, crezând că pierdem drumul, doar că albanezii (pentru că ei știu că fac controlul, pe ei îi interesează cine le calcă țara) s-au mișcat așa de repede încât la ora 8:45 ne-am urcat pe ferry.

Nu știu dacă are rost să explic tot procesul din Corfu în Sarande pentru că sunt puține persoane care fac acest lucru, doar că cei de la bărci îți explică indiferent de unde vrei să te îmbarci ce ai de făcut. Voi probabil veți merge în Albania pe cale rutieră, astfel se face control la vamă. N-aveți griji.

Evident că n-am fost singurii întârziați pe ferry boat, motiv pentru care am plecat din port la ora 9:30. Deci aveam timp lejer și să mai stau degeaba prin port. Durata călătoriei a fost de o oră. Ce a fost amuzat e că am plecat la ora 9:30 și am ajuns în Albania la ora 9:20 pentru că s-a dat ora înapoi.

Primul lucru de care vă loviți în Albania este următorul: nu aveți acces la telefon. Nu e SEE, roamingul pe abonament costă de te îndoaie (11 euro per MB de trafic, din SMS-ul primit de la Orange), deci sunteți pe cont propriu.

Motiv pentru care e un moment bun să vă actualizați Google Maps cu hărțile Offline. Se deschide Google Maps, se selectează Hărți Offline după selecția inițialei numelui din dreapta sus și de acolo se descarcă porțiuni de hărți. Am avut 8GB de hărți descărcate din România și m-au scos din rahat pentru că sunt și ultima versiune, cu autostrăzi și tot ce vrei.

La nevoie există varianta de cartelă de turist, cu 15 euro 500 de Mb la ei în țară. Cumperi, te folosești de ea o săptămână și apoi o arunci. Oricum e valabilă 15 zile, nu ai ce face mai mult de atât cu ea, dar e de luat în calcul.

O dată ajunși cu mașina în Albania, cel de permitea accesul în vamă pentru celălalt control de pașapoarte ne-a luat pe mine și pe încă 2 flăcăi șoferi și ne-a trecut tooocmai în față pentru control, să nu încurcăm portul. Evident că am făcut controlul, am terminat repede și… m-am oprit ca prostu-n loc că nu știam să mă mai întorc la mașină.

M-am descurcat până la urmă și am avut și o conversație cu unul de-ai lor, un paznic ceva mai sus pus:

  • I’m sorry, where do we pay the road tax? (Îmi cer scuze, unde plătim taxa de drum?)
  • Where do you want to go? (Unde vrei să mergi?)
  • Montenegro. (Muntenegru.)
  • Go. (Du-te.)
  • Just like that? (Pur și simplu?)
  • Go. (Du-te.)

Băi, era omul de un calm de neînchipuit, m-a scos din schemă original. Deci nu se plătește nici o taxă de drum în tranzit spre Muntenegru, aia fiind următoarea destinație.

La plecarea din port, am studiat un pic oamenii pentru că auzisem numai de rău despre ei de la diverse persoane. Pot spune că sunt frați de-ai noștrii, același colorit al pielii, aceleași bărbi stilizate și hairstiliști pe toate gardurile, un pic cam pitici, dar nu foarte. A, și sunt foarte serioși, probabil d-aia am și auzit numai de rău despre ei, dar sunt foarte săritori.

Următoarea mențiune de făcut este că nu poți plăti cu cardul dacă e sub 10€ cheltuiala la market-uri. De fapt, poți, dar se plătește separat pe card și contravaloarea taxelor. Nu știu cât sunt taxele pentru că la suma asta am preferat să plătim cash, dar de ținut minte pentru cei ce vreți să ajungeți acolo.

P.S. Moneda lor națională este LEK, nu EUR. Pentru cei ce merg acolo și vor să facă schimb valutar din țară. Poți plăti la magazin cu euro, dar te cam suprataxează pentru asta. 100 de LEK = 1 EUR.

Drumurile lor sunt ca-n palmă, nu au drumuri proaste. Cred că sunt făcute recent, dar știu că nu am simțit deloc că merg pe drumuri naționale. Plus că erau cu limite de viteză destul de primitoare (limita pe tronsoanele de extern sunt 80 km/h, pentru cei care merg cu 90 că așa știu că e în România).

Combustibilul avea un preț acceptabil, echivalentul a 1,75 euro litrul de motorină. Prețul era valabil cam la toate benzinăriile.

La un moment dat veți da și de o bună bucată de autostradă ce se vrea implementată cu plată, doar că e gratuită. Și aici am avut o conversație de zici că eram ultimul bătrânel surd:

  • How much? (Cât face?)
  • Free. (Gratuit)
  • Three? (Trei?)
  • Free!
  • Three?

Și am primit un mesaj tradus în română din stânga: e degeaba mă, mergi… Sănătate și dus am fost până la graniță! Mulți dintre voi probabil v-ați aștepta să vă zic cum e marea și litoralul lor dar nu pot. Neoprindu-mă să stau, nu pot oferi informații. Știu sigur că mă voi întoarce la ei și atunci abia pot povesti asta.

În schimb pot spune că relieful lor dincolo de coasta mării este impunător. Din nou, când noi zicem că avem munți în România, am impresia că ne prefacem că avem munți, că de fapt sunt 2-3 la număr. Oamenii ăștia numai prin munți merg cu mașinile.


Lăsați un comentariu