Ca să te apuci de tâmplărie, nu îți ajunge să ai doar lemnul. Îți trebuie scule să îl prelucrezi și astăzi aș vrea să vorbim despre ce ar trebui să ai să poți lucra în lemn.
Trebuie menționat înainte de toate că și sculele și dispozitivele sunt în principiu de 3 feluri:
- manuale: nu necesită niciun fel de energie în afară de cea a utilizatorului;
- electrice: se cuplează la reţeaua electrică, având transmisie continuă de energie către ele.
- portabile (electrice sau pe combustibil): avantajul e că sunt uşor de luat cu noi oriunde, dar depindem de energia stocată în acumulatori / cantitatea de combustibil din rezervor.
Ele mai pot fi categorizate astfel:
- dispozitive de măsură: ruletă, riglă, echer;
- dispozitive de găurire: burghiu manual tip şfreder;
- Scule pentru debitări: fierăstrău, daltă, rindea.
Bineînţeles, acestea totodată au evoluat şi au ajuns să fie motorizate, fie portabil, fie electric, la reţea.
Să poţi începe să lucrezi cu lemnul, să ai o bază de la care să începi, o să enumăr o listă de scule esenţiale să poţi face măcar un cadru din lemn:
- Ruletă. Este obligatorie pentru orice faci în casă/curte, fie că e tâmplărie, suduri, debitări, construcţii. Consider că orice gospodărie ar trebui să aibă minim 2 rulete: una în cazul în care se pierde cealaltă.
- Fierăstrău manual. Când eram eu mic copil şi aveam de tăiat ceva mai mic, indiferent de material: lemn, metal, plastic (cam astea le tăiam), puneam mâna pe primă pânză de fierăstrău, înfăşuram o bucată de hârtie igienică pe coada pânzei şi tăiam de făceam bătături în palmă. Ulterior am descoperit că există şi un suport ce îţi ţine pânza dreaptă, întinsă şi are şi mâner. Din nou, obligatoriu este în orice casă.
- Un echer. Vă ajută foarte mult la debitarea colţurilor sau îmbinărilor în 45°. Puteţi folosi unul din truse geometrice de clasa a V-a până la echere profesionale, ce au şi cote pe ele prestabilite, unghiuri etc.
- Şurubelniţe. Una în cruce şi una dreaptă, obligatoriu. Şi aici aş plusa, pentru toată lumea: o bormaşină cu acumulatori şi cu 2 biţi mari şi laţi: unul în cruce şi unul drept. Nu intru în detalii cu Torx-uri, cu cap cruce Philips sau JIS, măcar 2 biţi să fie.
- Burghie, 3 la număr:
- Un burghiu de Ø2 mm pentru o pregăurire înainte de un montaj între 2 bucăţi de lemn cu şurub.
- Un Ø4.5 mm pentru trecerea prin prima bucată de lemn în vederea strângerii de cea de-a doua.
- Un Ø10 mm ajută la zencuirea găurii din prima bucată de lemn, pentru a fi uşor de îngropat în acesta.
- Daltă, pentru a face scobituri (canale de îmbinare) uşor într-un lemn.
- Ciocan, pentru a fi folosit cu dalta.
Dacă aveţi sculele astea în curte, puteţi încropi o chestie de lemn minimalistică şi vă puteţi apuca oricând de ele. Partea proastă e că ia timp, dacă lemnele sunt mari spre exemplu să tai cu fierăstrăul, e de durată. Dar reprezintă esenţa. Puteţi găsi lemne gata rindeluite în comerţ şi să nu vă folosiţi de alte scule, doar de debitări şi de îmbinări.