Tâmplarie – Introducere

Am descoperit o oarecare pasiune de când cu pandemia vieții, anume, îmi place să construiesc tot felul de nimicuri din lemn. Nu știu dacă asta tâmplărie se numește, dar știu că am pornit cu un cadru vaide capul lui și am ajuns să fac tot soiul de proiecte din lemn, care mai de care mai frumoase.

Sunt mândru de fiecare lucrare făcută din lemn, asta nici nu încape loc de îndoială. Și pe măsură ce am tot făcut, am descoperit tot soiul de tehnici de execuție.

Totodată, am citit și eu diverse articole psihologice pe internet și toată lumea spune că lemnul de fapt face o conexiune între om și natură. De asta de cele mai multe ori, atunci când mergem într-o cabană de lemn, ne simțit comfortabili, “cozy”, toate lucrurile sunt “cozy”. Lemnul contribuie foarte mult la comfort și la această legătură.

În primul rând, tot ceea ce vedeți ca tâmplărie rustică, este lucrată în mare parte manual. Am rămas plăcut surprins de casele de lemn din Bucovina cum au fost executate de tâmplarii de odinioară. Un exemplu este în pozele de mai jos.

O mare tehnică, ce am observat-o inclusiv la obiectele făcute de socrul meu, este sculptura în lemn manuală. Dar asta deja e o artă și o măiestrie, iar în zilele noastre primează foarte mult minimalismul.

În primul rând, ca să lucrezi cu lemnul, trebuie să ai răbdare. Multă răbdare. În primul rând răbdarea este necesară ca să nu facem prostii. Am vorbit în trecut despre prevenție și siguranță. Este principalul factor de care ținem cont, indiferent de ce facem cu mâinile noastre.

În al doilea rând, tâmplăria în general se face cu lemn uscat, unde intervine din nou răbdarea. Dacă alegi să usuci propriul tău material din pădure, sunt diverse modalități. Însă toate impun timp, mai scurt sau mai îndelungat. Varianta cealaltă este să cumperi lemnul gata uscat, dar și aici trebuie să ai răbdare să găsești acel lemn care să nu aibă noduri, să nu aibă deformații etc.

Și mai trebuie răbdare să faci, să gândești, să te adaptezi din mers la lucrare, pentru că nu poți face totul perfect, cum s-a făcut o schiță în prealabil. Avantajul lucratului cu lemn este flexibilitatea acestuia. Sper ca aici să gășiți toate informațiile de care aveți nevoie măcar să vă faceți curaj să vă apucați de un răftuleț. De acolo, se pot face și mai multe.

The rules don't apply to me

Lăsați un comentariu