Stropirea după ce a trecut floarea viei

Am avut plăcuta surpriză anul ăsta să văd că miroase via. Nu că pute, alo, nu mi s-a împuțit via. Mă refer la floarea ei, care mirosea aproape ca vinul. Poate că eu aștept deja strugurii și îmi miroase numai a vin prin curte, cred e de la mine, cine știe.

Cert e că aveam un miros extraordinar și să aud albinele roind în floarea de vie era o senzație ce te putea băga într-o stare de relaxare extraordinară. Acolo se curăță cu adevărat chakerele (sau cum le-o zice).

Am zis că înainte de a înflori, via ar trebui stropită, fiind urmată de o altă stropire după formarea strugurilor pe ciorchine. Și așa am și executat, am așteptat să se ducă toată floarea (nu vrem să băgăm chimicale în struguri în timpul înfloririi. Vrem să protejăm strugurii în decursul coacerii) și am venit cu rândul 2 de stropire.

Substanțele cu care am stropit sunt următoarele:

  • Universalis de 20 ml. Acesta este un fungicid cu acțiune preponderentă împotriva ciupercilor și bacteriilor. Printre ele găsim: mana (pentru că mana nu este dată de ploaie acidă după caniculă, este o ciupercă), făinare (când vedeți că se usucă ușor strugurii și apare ca o făină pe suprafața strugurilor) și putregaiul cenușiu.
  • Milbeknock de 7.5 ml, un tratament contra acarienilor (nu ăia din saltea) care combate în principiu tot ce înseamnă păienjeniș, musculițe și alte gâze d-ăstea de se hrănesc cu via.
  • Brea Thru de 2 ml este o soluție ce ajută pe cele de mai sus să se lipească cum trebuie de frunzele viei pentru a fi eficiente si în timpul ploii.

O mențiune de făcut pentru stropitul ăsta de acum: pute. Miroase ăla de stropit pentru insecte de nu se mai apropie nimic de el. Așa că atunci când stropiți fiți pregătiți pentru miros. În special dacă dați pe voi. Eu am dat pe mine și mergeam prin curte, mirosea și nu înțelegeam „ce miroase așa?” Inculpatul eram eu. Direct în cadă m-am oprit.

Și mai dau un sfat pentru toți cei ce stropesc, indiferent ce aleg să stropească: vița de vie, cartofii, roșiile ș.a.m.d: stropiți dimineața la prima oră sau seara târziu, eventual după ce se duce soarele de pe plante. Dacă stropiți în miezul zilei, plantele vor suferi o arsură.

Acum de stropit mai vorbim tocmai peste 40 de zile pentru că substanțele aplicate mai sus cam atât sunt eficiente, după termenul dat este recomandat a se face o altă stropire.


Lăsați un comentariu