Sondele de oxigen, concluzii

Mai jos aveți toate discuțiile despre sondele de oxigen:

După lungi lupte cu sondele (și peri albi scoși), am decis înlocuirea în ordinea numerelor de pe tricou a sondelor. Prima am schimbat-o pentru că nu dădea nici o valoare nici pe OBD2, nici cu aparatul de măsură.

Bineînțeles, dacă nu aveam nici o valoare, ECU citea 0V, se chinuia el să ajusteze amestecul și dădea eroare.

Cum se interpretează amestecul?

Mașina are un mod de mers standard: configurația inițială încărcată de inginerii din producție în ECU-ul mașinii, personalizat. Amestecul este un calcul tehnic bazat pe raportul stoechiometric ce înseamnă că la o parte de combustibil intră 14.7 părți de aer (de asta raportul ideal este de 14.7:1).

Ei bine, acest amestec nu va fi perfect. Mai există un filtru de aer ce se poate înfunda, mai există o pompă de benzină ce nu dă presiunea care trebuie, toate astea afectează raportul. Pentru asta există debitmetrul de aer ce știe cantitatea de aer intrată în motor și aceste sonde de oxigen ce măsoară punctul de rouă (cum am mai zis).

În funcție de debitul de aer (care nu poate fi modificat), turația motorului și rezultatele sondelor, amestecul va fi bogat sau sărac. Amestecul bogat înseamnă că există prea mult combustibil la cantitatea de aer introdusă în camera de ardere, așa că ECU va tăia din combustibil. Amestecul sărac e exact invers: va suplimenta cantitatea de combustibil pentru a se ajunge la raportul de mai sus.

Ce se întâmpla de fapt?

Ecu citea eronat un amestec sărac și suplimenta combustibilul. A doua sondă citea ce trece de catalizator și spunea că amestecul e prea bogat, sfătuind ECU să mai taie din el. “Short Trim Fuel” este controlat de către prima sondă, ce dictează amestecul în cel mai rapid timp, pe când sonda 2 controlează “Long Fuel Trim” pentru a regla injecția în ECU pe termen lung.

Bineînțeles că ele se băteau cap în cap. Când am pus noua sondă lambda (cea din amonte), am sesizat din prima o îmbunătățire a puterii. Nu mai dormea mașina în accelerare. La drum întins, am observat consum scăzut: de la 11% consum la drum întins, am ajuns la un 8%. Huge improvement, I’d say.

Problema se pune că obosise și cea de-a doua sondă, încercând să joace sârba în funcție de prima. Așa că m-am văzut nevoit după 2 săptămâni să o înlocuiesc și pe aia.

Cum se înlocuiesc?

Ele sunt destul de ușor de înlocuit, dar pot deveni cu ușurință un chin să le scoatem. Sunt filetate pe catalizator cu filet cu pas fin (M18x1.5) și se desfac cu cheie de 22. Eu am folosit o tubulară specială de sondă din pricina firelor ce ies din ea, dar merge și cu o inelară / cheie fixă.

Sonda 2 am desfăcut-o fluierând: am ridicat mașina pe o mică platformă închegată în curte, să am loc, am pus cheia fixă (nu aveam tubulara atunci) pe ea, m-am înarmat cu cea mai mare răbdare, mi-am luat poziție de forță (zici că eram la banca de fitness, picioarele înfipte în pământ, abdomenul încordat, mușchii tensionați) și am tras… S-a desfăcut așa de ușor de mi-am dat cu cheia în cap.

Sonda 1? Alt subiect mai picant: a mai fost schimbată de fostul proprietar și a fost montată prost. A stricat filetul de montaj și a trebuit desfăcut catalizatorul și refăcut filetul pentru a putea monta noua sondă.

Întotdeauna sondele vin lubrifiate pe filet sau cu lubrifiant în separeu pentru montaj. Nu cumva să ștergeți vaselina aia, ea e de temperatură și se folosește strict pentru a nu gripa sonda pe catalizator!

Îmbunătățirile au fost nemărginite la schimbul sondelor. Performanța mașinii s-a îmbunătățit foarte mult, iar erorile au dispărut.


Lăsați un comentariu