Continui de unde am rămas ieri, dar în realitate, faptele s-au întâmplat o săptămână mai târziu deoarece am fost nevoit să las la uscat soba.
Știu că ieri nu am făcut o mențiune, dar totodată știu că a fost făcută mențiunea asta înainte, la soba aia mică:
Pe cât posibil, încercați să tencuiți tot interiorul cu pământul cu care și zidiți. Și zic că am uitat să fac mențiunea pentru că am reușit performanța să apropiem soba foarte mult de perete pe o parte. Asta a făcut imposibilă tencuirea ei pe partea aia și dacă n-aveam tencuială făcută pe interior, cred că mă mâncau câinii.
Ideea este următoarea: tencuiala pe interior, făcută uniform (nu de precizie, atenție, uniform înseamnă să nu existe bucată de cărămidă netencuită) vă scutește de un eventual fum în casă. Aceeași procedură am văzut-o și la construcția sobelor de teracotă, la fel am văzut și când am dărâmat fosta sobă: e tencuită complet pe interior.
Materialele necesare tencuirii ei?
- 4 saci de adeziv de polistiren (masă de șpaclu. Marea majoritate includ masa de șpaclu ca fiind și adeziv și invers);
- Fibră de sticlă. Asta am calculat pe suprafață în mare și am adăugat un 20% pierdere. Mi-a fost suficientă o rolă de 10m.
- Colțare de aluminiu cu fibră de sticlă, pentru ramforsarea colțurilor. Credeți-mă, e nevoie, am lovit soba asta de mi s-a luat mie de câte ori. Dacă n-aveam colțarele puse, cred că avea margini rotunjite…
- Travertin. Am mers pe același principiu ca la soba din camera din mijloc, aia mică, și am placat-o cu travertin pe polițe, cât și în fața ei, jos, ca o gresie.
- Mozaic de travertin, pentru a face un mărginar frumos.
- Tinci, pentru finisaj complet. Din nou, am luat tinci bun, nu ultimul drum pentru a nu avea probleme.
- Vopsea lavabilă. Preferabil ar fi ceva de calitate, cu teflon inclus sau siliconică. O veți curăța des.
Sculele folosite nu au fost cine știe ce, d-ăstea de ar trebui deja să aveți în curte dacă v-ați apucat de renovări:
- Găleți pentru materiale (apă, adeziv și tinci, găleți separate);
- Șpaclu, mistrie, cancioc, gletieră (fără dinți);
- Malaxor pentru bormașină (merge amestecat și manual, dar vă veți chinui mult) + bormașină. Ambele cu prindere SDS. Fac recomandarea SDS-ului pentru că este mai ok la amestecat, la o prindere normală de bormașină (parcă HSS îi spune) se poate desface malaxorul din mandrindă;
- Cutter sau ceva ascuțit cu care să tăiem plasa de fibră & colțarele;
- Un polizor unghiular mic, de Ø115 mm cu pânză specială pentru gresie.
- Trafaleți și pensule.
Tencuirea și armarea se face similară placării cu polistiren, cu mențiunea ca colțarele să fie puse la drept, în boloboc. Cum zice meseriașul:
Din greșeală, se îndreaptă la tencuială.
Dacă tot fac mențiunea bolobocului aici, hai să o zic până la capăt: zidiți soba și verificați permanent pereții sobei cu un boloboc. Mie mi-a ieșit un colț mai câș datorită „lipsei” de profesionalism.
O să vedeți că adezivul trage imediat (se vede în poza de ieri, eu făcusem poza la 2 ore de la tencuire și deja era aproape uscat) și vă va permite să o terminați într-o zi, fără lavabilă.
Travertinul l-am pus, așa cum am zis, pe la fiecare poliță, cât și de jur împrejurul sobei. Bine, aș putea spune că polițele ăstea de pe lângă sobă mai au un scop în afară de cel de design: unde credeți că ar putea sta pisicile iarna?
La mozaic trebuie să recunosc că am fost un zgârcit notoriu pentru că știam că mai am în casă. În teorie mi-ar mai fi trebuit 2 plăci și am vrut să cumpăr 3 plăci. În practică, Hornbach nu vinde decât la cutie, așa că cu diferența de mozaic nu aveam ce face.
Soluția pe care am adoptat-o pe partea de sus a fost o teșitură foarte frumoasă din gletieră. Am minunat până și zidarul când am făcut-o, nu se aștepta să iasă dreaptă.
La final, am dat cu tinci conform întregului procedeu, pentru a încheia partea de tencuială și la 24 de ore am dat și lavabila. Rezultatul îl vedeți mai jos.