Mergând pe același principiu că iarna îți faci căruță și vara sanie, consider că ar trebui să începem să ne pregătim de iarnă. Mai ales dacă vorbim de oamenii de la țară, pregătirile deja sunt în toi:
- Se fac pregătiri de dulcețiuri, curând începe și cu zacusca și, de ce nu, cu alcoalele de toate felurile. Cunosc unele persoane care încă pun plante la uscat pentru ceai.
- Cumpără lemne pe care și le sparg (ei sau cu oameni plătiți pentru serviciul ăsta), iar apoi le stivuiesc și le lasă la uscat până în iarnă, când se folosesc de ele.
- Unii oameni fac și amenajări interioare pentru că temperaturile permit. Mai ales în zilele noastre că temperaturile sunt cum sunt (momentan, la București ne coacem la 40 de grade încet), lucrările se usucă mult mai repede.
Ei bine, vreau să vorbesc azi de un subiect care face obiectul pregătirilor de vara pentru iarnă. Am mai vorbit despre asta, doar că în alte ipostaze, anume: sobe.
Aici și aici am zis despre 2 tipuri de sobe cu 7, respectiv 5 fumuri construite de sine stătător. Ăstea sunt construite definitiv și irevocabil. În schimb acum ceva vreme am ales și calea mai ușoară, o cale ce ar fi putut fi temporară dar s-a dovedit a fi bună permanentă.
La bucătărie, după ce am făcut toate renovările, am pus un Godin. Ce e ăla godin probabil întrebați, iar răspunsul e destul de simplu: este o sobă de metal, placată la interior cu cărămidă de șamotă pentru a nu degaja toată căldura în metal direct.
Principiul ei de funcționare este rudimentar: ai făcut focul, ai căldură. S-a stins focul? Sănătate, s-a dus căldura. Alegerea mea a fost din pricina sosirii iarna la țară și nevoia în bucătărie de căldură rapid.
În bucătărie nu stai permanent. Și dacă stai permanent, bagi lemne dacă te-a luat frigul, dar nu stai. Locul de întâlnire (și în general de băută / taclale) e în sufragerie (sau living, că așa se numește mai nou, cu open space-uri, bla bla), așadar aici nu avem nevoie de căldură pe o durată lungă de timp.
Soluția aleasă de mine a fost un godin cu un recuperator de căldură pe dimensiunile evacuării sobei alese. Modelul este de la Leroy Merlin, un model pe colț care dă o notă destul de rustică bucătăriei (am ceva cu colțurile: șemineu pe colț, sobă pe colț.)
Iar recuperatorul de căldură este unul rudimentar, dar foarte eficient. De la momentul la care am făcut focul, în 5 minute dă o căldură de nu mai poți sta lângă el. Iar asta e lucrul ce l-am căutat cu cea mai mare ardoare în bucătărie.
Este o variantă ieftină și eficientă. Singura problemă majoră este faptul că va trebui făcut și un coș de evacuare, recomandat din holane de cărămidă. Se poate merge și pe tubulatură de inox, dar nu recomand, mai ales dacă aveți pod. Dacă e încinsă prea tare cea de inox se poate străpunge în timp, provocând probleme.