Vreau să fac astăzi o postare în care să vorbim strict despre utilizarea echipamentelor electrice, mai exact, despre siguranța folosirii lor. Nu de cele mai multe ori mi-a fost dat să văd foarte multe accidente rezultate în urma neutilizării corecte a acestora.
Să ne înțelegem, când vorbesc despre accidente, mă refer și la grave, dar și la mărunțișuri, de genul burghiu pe lângă deget. Și încercați să ghiciți cum mi-a venit ideea să vorbim despre asta: am venit faultat rău de la țară, prin mai multe locuri.
Prima și prima chestie de care ar trebui să țineți cont atunci când lucrați cu orice unealtă electrică este să fiți atenți și concentrați pe ce faceți. Aici dau exemplu folosirea unui abricht. Da, știu, poate nu e cel mai bun exemplu că nu toți aveți în curte așa ceva. Se aplică la absolut orice unealtă, chiar și cele cu motor în doi timpi.
Problema cu cele electrice e că au randament foarte mare și au funcționare continuă câteodată. De pildă, am pe cineva în familie care a tras într-o zi pe abricht un m³ de scândură, fără probleme, până la ultima, când l-a strigat soția, a ridicat ochii din cuțite și s-a dus mâna în cuțite. Pac, două degete minus.
Sau un fost coleg de muncă ce tăia lemne (crăcuțe, deci nu ceva periculos) la dimensiune de foc cu un polizor unghiular și un disc special. La fel, a ridicat ochii o secundă, pac, flexu-n deget. A avut noroc că s-a dus la spital pe loc și i l-a legat la loc. De asta zic: atenția e elementul principal.
Următoarele sunt chestii de siguranță ce te ajută pe viitor să eviți orice accident:
- Niciodată nu stați cu degetul pe contactorul de pornire. Dau exemplu bormașina eternă, că d-asta aveți în casă marea majoritate. Dacă ați făcut armata, știți despre ce vorbesc, dacă nu (printre care mă număr și eu, dar am făcut niște instructaje de curiozitate), niciodată nu ai degetul pe trăgaci, iar după ce ai tras cu arma, el se eliberează. Așa și aici, niciodată nu stai cu degetul pe „trăgaci”.
- O unealtă electrică nu va sta cu muchia tăietoare în contact înainte de a porni tăierea. Exemplu: la un circular, niciodată nu pui pânza în contact cu lemnul înainte de a porni. Totdeauna pornești circularul în afara materialului de tăiat.
- În mare parte aveți protecții la uneltele electrice: polizorul are, circularul are, fierăstrăul pendular are. Nu le îndepărtați. Nici în ruptul capului. Eu am făcut-o, dar îmi dârdâiau picioarele de nu știam de mine.
- Vedeți pe unde țineți cablul, să nu îl tăiați / secționați. Nu de alta, dar vă puteți curenta (în cel mai periculos caz, cade cablul pe voi cu firele dezizolate) sau pur și simplu nu mai funcționează unealta. Și nu mințiți, că și eu am făcut-o…
- Dacă aveți posibilitatea să vă încropiți niște dispozitive ce v-ar ajuta la lucru, atunci făceți-le fără să stați pe gânduri. Un exemplu este tot în folosirea circularului, când tăiați materiale și acestea se pot strânge în interior, pe pânză, aruncând cu circularul PORNIT după voi. Folosiți un alt lemn de sacrificiu pe care să se sprijine materialul principal la tăiere. Nu trebuie să secționați și lemnul de sub, dar pânza să treacă prin el.
- Din aceeași categorie cu dispozitivele, întotdeauna asigurați-vă că aveți o poziție stabilă când lucrați cu piesa. Picioarele încordate, fixe, fără posibilitate de cădere sau alunecare. Cea mai bună metodă de sprijin, învățată de mine și în facultate, era în trei puncte. Exemple: două picioare și o mână; genunchi, picior, mână; genunchi, cot, picior etc. Asta e o învățătură bună în pădure, când ești pe deal…
Ăstea sunt principalele lucruri pe care merg eu pentru a fi în siguranță. Mai scapă și la mine, în mare parte toate micile (sau marile) accidente au loc din grabă. Fie ne gândim la altceva, fie ne grăbim să terminăm o dată treaba, dar toate accidentele au loc din grabă: am vrut să tai un lemn ce dura 10 minute în doar 5, am mers repede că mă grăbeam și altele. Exemplele pot continua la nesfârșit, dar graba strică treaba.