Șemineu – Baza

Pe lângă alte renovări ce le-am făcut, marea mea lucrare cu care mă laud în momentul de față (și o perioada lungă de timp va fi epicentrul laudei mele) este șemineul rezultat. Am reușit să îl fac singur, și am reușit să inventez înjurături de nu îți vine a crede… Oricum…

Am făcut o introducere a lucrării aici. Am scris că ar fi trebuit turnată o fundație pentru baza unde se pune șemineul, pentru postament. Ghiciți voi cine vă dă sfatul asta și nu a făcut-o… Ceea ce am făcut a fost să îmi trasez zona frumos unde o să vină baza și de acolo să plec. Și am mai schimbat-o încă o dată, că socoteala de acasă nu se potrivește cu aia din târg. Și astfel a rezultat ce apare în imaginea principală.

Materiale necesare:
  • cărămizi roșii – 40 de bucăți în cazul de față. La noi în curte, pe vremuri se făceau cărămizi în cuptor, nu știu prin alte localități dacă se făcea chestia asta. Ei bine, am folosit multe cărămizi de acest tip și apoi, partea de sus pe care se sprijină focarul l-am făcut din cărămidă nouă. Dacă vă regășiți în situația de mai sus în care aveți cărămizi făcute în casă, măsurați-le si asigurați-vă că cotele lor sunt bune. O cărămidă nouă, scoasă din matrițele fabricilor, se vinde la 230x115x63 mm. În cazul în care sunt diferențe mari, nivelul de sus vă scoate din boloboc. Recomandat ar fi să folosiți cărămizi noi.
  • Un sac de adeziv CM11.
  • Un sac de nisip fin pentru a servi drept liant.
  • Apă.
Scule utilizate:
  • Găleți pentru preparare material.
  • O mistrie.

Schita principală era cam asta:

Eh, de aici, am renunțat la lateralele alea, întrucât mai mult mă încurcau. Inspirația mea maximă a fost de la băiatul asta pentru șemineu, iar pe alocuri am mai schimbat ba una ba alta.

Ce înseamnă turnat fundație?

Se face un trasaj pe podea cu cretă (eu am făcut trasajul direct peste membrana bituminoasă) cât să cuprindă focarul și un rând de cărămidă pe lângă el în picioare. Dacă focarul are 660 mm lățime, o cărămidă 114 mm și luftul de zidărie un minim 5 mm, rezultă în total 898 mm. Bineînteles că se ia cifră rotundă și se pune la 900 mm distanța dintre stâlpii exteriori. Apoi se toarnă o placă de beton, în care se pun niște ramforsări din metal. Cel mai ușor e să se pună o plasă de gard rămasă de la alt proiect de al vostru, fiind destul de rigidă pentru a servi drept armătură. Se face un cofrag în preajma locației de turnare a betonului din lemn, iar stratul de beton nu ar trebui să aibă o grosime mai mare de 5cm. O să fac un articol separat pentru turnat beton, la momentul oportun, cu poze și totul.

Ceea ce a influențat foarte mult la mine din punctul de vedere al plăcii e că nu am plecat la drept cu suporții în sus. Am scris mai sus că am folosit cărămizi făcute în curte și asta mi-a schimbat și mai mult nivelul. Am încercat eu să îl scot din adeziv însă nu prea s-a putut.

Materialul l-am făcut pe o rețetă ce are 2 părți de adeziv cu o parte de nisip și am pus cu mistria inclusiv pe planșeu (fie cel turnat de voi, fie faceți ca mine și mergeți pe cel existent dacă e drept). Se pun cărămizile invers în plan una față de altă, adică așa:

Eu numesc tehnica asta “coaserea cărămizii” și asta asigură de fapt rezistența în timp a zidăriei. Apoi am lăsat la uscat toată construcția. E de ajuns o zi, eu am lăsat o săptămâna, dat fiind faptul că am lucrat în weekend la el.

Stalpi pentru postament ziditi

Lăsați un comentariu