Data trecută am povestit despre cele mai esențiale scule ce sunt necesare într-o gospodărie pentru a putea lucra lemnul.
Bineînțeles că munca poate fi făcută manual. Din nou, dau exemplul străbunilor nostrii care lucrau în mare parte doar cu scule manuale. Făceau canale în lemn, debitau la cote fără probleme doar cu fierăstrăul. Dacă ne uităm prin America, vedem foarte multe cabane de lemn lucrate tot de pe vremuri, manual.
O dată cu trecerea timpului însă, oamenii au încercat să își facă munca mai ușoară. După cum zicea și Bill Gates:
Întotdeauna am să aleg o persoană leneșă să îmi facă o treabă grea. El sigur găsește calea cea mai ușoară.
Din moment ce tehnologia a apărut în viața noastră, și SDV-istica a evoluat, dând posibilități nenumărate de lucru, în special în tâmplărie. Fac aici următoarea mențiune, că probabil o să mai apară notația asta pe blog și o să mă întrebați ce înseamnă:
S.D.V. = Scule, Dispozitive și Verificatoare.
Există câteva scule pe care, cum am zis si data trecută, dacă le aveți în atelier/gospodărie, prelucratul lemnului va fi mult mai ușor:
- Fierăstrău circular. Practic, scula asta vă scoate din rahat orice ar fi. Cu el puteți debita lemnele pe toate direcțiile fără mari probleme, are și ghidaj pentru cote prestabilite (să zicem că aveți de făcut scânduri de 120×18 mm, lungime 250 mm. Stabiliți cota pe 250 mm si tăiați până se termină scândura), are și protecție să nu prindă degetele în el. Există și varianta pe baterie, nu doar cu conexiune la rețea.
- Rindea electrică. Cu rindeaua, poți da fețe drepte foarte ușor. Problema se pune când ai o lățime mare și trebuie să iei fața aceea pe secțiuni, dacă nu ai mână, intri mai mult în lemn și rămân șanțuri. Însă rindeaua electrică cu siguranță ajută pentru o planeitate foarte bună. Nivelul următor aici este un abricht sau o mașină de degroșat.
- Șlefuitor. Ele sunt de mai multe feluri, dar în principiu recomand șlefuitorul orbital cu excentric, deoarece este cel mai eficient fără să atace materialul prea rău. Mai este cel cu bandă, ce poate folosi și pe post de degroșare, cât și cel cu talpă și vibrații, pentru spații strâmte.
- Fierăstrău pendular, pentru decupări pe contur. Cu el puteți debita ce contur doriți din material, chiar și pe curbe strânse, cu pânza potrivită. Alternativa mai este și fierăstrăul sabie, dar cu el poți debita în special piese rotunde.
- Mașină de găurit cu acumulator. Cum am zis și data trecută, nu ar trebui să lipsească din gospodărie. Este utilă la absolut orice proiect, nu doar la tâmplărie. Și la asta se adaugă și un set de biți buni.
- Drujbă. Am lăsat asta la urmă, dar poate fi cea mai importantă sculă din atelier. De ce? Cu ea se taie lemnul foarte repede pentru a putea fi transportat. Sigur, calitatea tăieturii nu este cea mai bună, dar aceasta poate fi prelucrată apoi. Totodată, am văzut niște piese conturate doar din drujbă, foarte frumoase.
O să mai prezint și alte scule de-a lungul timpului aici, pentru că am mai multe. Totodată, o să dau instrucțiuni pentru voi inclusiv la cum se folosesc sculele cu ușurință, cât să nu vă prindeți urechile cu ele.