Root Flare, sau cum se plantează un pom

Experimentez acum cu niște definiții despre agricultură pe care le găsesc în partea „americană” a lumii. Aia e, ei au niște probleme pe care și le-au făcut cu mâna lor (mă refer la noul președinte al Americii care văd că e orice, numai sănătos la cap nu), dar au și lucruri bune, foarte bune.

Eu am încercat de-a lungul timpului să înmulțesc tot soiul de pomișori, în special brazi. Îmi plac foarte mult coniferele pentru că au ceva al lor care mă atrage (probabil impresia de munte pe care o dau), doar că de fiecare dată am dat greș cu ei și mi s-au uscat de la bun început.

Am reușit să îi înmulțesc din semințe germinate în frigider fără probleme, dar la transfer au cedat. Am luat inclusiv de pe munte puiet pentru a-l înmulți, nu a vrut să crească sub nici o formă, doar s-a uscat. Nici cei din comerț n-au rezistat când am decis eu că ar fi bine să le schimb ghiveciul, moment în care au mai dus-o trei săptămâni și adio, erau galbeni.

Recent am pățit-o și cu alte tipuri de copaci: aveam doi nectarini care s-au uscat în curte și mai am un trandafir japonez care a dat colțul din cauza rădăcinii îngropate.

Schița e preluată de pe internet, dar am tradus scrierile eu pentru a ne fi ușor.

Greșeala cea mai mare pe care am făcut-o de-a lungul timpului a fost să îi plantez prea adânc. Cumva intenția este justificată deoarece mi-a fost frică să nu degere cumva rădăcina pomului iarna și să aibă apă din abundență pe vremea secetei.

Ceea ce nu am luat eu în calcul este că pământul, chiar și la 5 cm adâncime, are o diferență de temperatură față de ambient de vreo 6°C când afară e ger, iar în perioada de secetă copacul își va trimite rădăcinile în pământ de așa natură să-și ia apa necesară. Bineînțeles, vorbim de situația în care copacul este sănătos.

Greșeala mea se vede foarte bine în stânga, unde eu puneam copacii mult mai adânc de atât. Ilustrația asta de pe internet arată o imersare foarte mică comparativ cu ce făceam eu. Dacă stau bine să mă gândesc acum, când scriu articolul, cred că aveam 30 de centimetri îngropată rădăcina.

Eficientă este plantarea ca în dreapta din studiile mele și vreau să experimentez să văd cum evoluează situația în continuare prin viile pe care tocmai le-am transferat la ghiveci. Suplimentar de asta, am niște brăduți proaspeți pe care i-am băgat la ghiveci pe sistemul ăsta, să văd cât rezistă. Prima săptămână pentru ei pare bună, au o culoare verde crud. Cu toate astea, verdele crud poate duce și către galben, dar răbdăm…

Poza e de atenție, din pădure, dar se vede la fiecare pomișor ce vreau să explic.


Lăsați un comentariu