Rețetă Limoncello

Aşa cum am zis, vom vorbi aici despre orice. Și pentru a putea munci la o casă, nu poți pe sec, oricum ai da-o… Unii fac țuică (been there, done that), alții fac vin (still there, doing it), alții mai distilează încă o dată țuica și ii spun pălincă, gata de aprins focul cu ea la cât de tare e… Eu am decis să fac și un lichior de lămâie, limoncello, preluat de la italieni, și mi-a ieșit cu un gust desăvârșit.

Rețeta e luată de pe youtube, de la domnul Vincenzo (link: Vincenzo’s Limoncello), și am luat-o drept autentică, fiind făcut alături de bunica lui. Știm cu toții că, dacă vrei rețetele cele mai bune, te duci la bunica și o întrebi cum se face…

Ingrediente:
  • 9 Lămâi organice. Va trebui să cumpărați lămâi organice, pentru că veți folosi coaja de la acestea și, pentru infuzie, nu e bine să punem coji tratate cu pesticide sau alți conservanți.
  • 1 litru de alcool de 96°. Aici am procurat, personal, alcool obținut din cereale. L-am cumpărat din Carrefour, cu timbru. Mare atenție vă rog aici! Să nu luați alt tip de alcool: tehnic, metilic sau izopropilic sau mai știu eu ce. E nociv, chiar letal! Luați doar din surse sigure alcoolul, așa cum am făcut și eu.
  • 1.5 litrii de apă. Aici eu am folosit apă plată din comerț, la fel, am vrut să păstrez totul cât mai natural cu putință.
  • 700g de zahăr.
Ustensile:
  • Un borcan cu capac mare, de minim 1L. Eu am unul de 5L pentru… măsuri de siguranță dacă vreau să scot mai multă băutură. Nu poți știi niciodată…
  • O oală, de preferat din Inox, pentru amestec.
  • Strecurătoare
Etape de preparare:
  • Decojiți lămâile cumpărate. Am folosit curățătorul de cartofi pentru a putea obține coaja ușor. Când obțineți coaja, încercați să nu luați și partea albă a lămâilor, doar coaja propriu-zisă.
  • Adăugați cojile obținute în borcan, unde adăugați și alcoolul și lăsați la marinat 20 de zile. Gustul se poate obține și la o marinare mai scurtă ca durată, din ce am văzut și de la alte persoane, dar am considerat că dacă stă mai mult, e mai bine. Știe buna’ mai bine.
  • După ce s-au dus cele 20 de zile, pregătiți oala de inox cu cei 1.5 litrii de apă, pe care îi veți fierbe.
  • Odată ce apa a atins temperatura de fierbere, adăugați cele 700g de zahăr. Le adăugați treptat și mestecați până ce tot zahărul se dizolvă. Apoi lăsați la răcit siropul obținut.
  • Magia abia acum se întâmplă: luați borcanul, desfaceți capacul, puneți strecurătoarea deasupra oalei și turnați tot alcoolul marinat.
  • Pentru a obține maximul de aromă și alcool din lămâi, puneți o cană de apă (aprox. 250ml) în borcan, închideți capacul, amestecați cu putere (SHAKE IT!) și apoi mai treceți prin strecurătoare lichidul obținut. Amestecați ușor cu o lingură și apoi puteți îmbutelia.
Rezultatul?

Am băut limoncello de cumpărat din România, am băut limoncello de cumpărat din Italia, am băut limoncello făcut de Italieni, homemade. Are gustul exact ca acel limoncello făcut în casă. Am fost plăcut surprins de 2 chestii când l-am preparat: când am desfăcut capacul după marinare, era un parfum extraordinar de puternic de lămâie și când am amestecat alcoolul cu siropul. Alcoolul aproape transparent, ca în poză, siropul transparent. La amestec, totul mat. Ce face și chimia asta domne’…

Băutura are o tărie de 28°. Nu am băgat alcoolmetrul să verific, am făcut regula de trei simplă și așa mi-a dat. Defect ingineresc, ce să îi faci. Tot defect ingineresc e și faptul că eu absolut toate ingredientele le-am pus pe cântar, să nu greșesc.

Vă urez să aveți poftă, spor la muncă după un păhărel și aștept un feedback de la voi, cu ce v-a ieșit!

Limoncello si cum se face

Lăsați un comentariu