Am terminat și cu geamurile, nu mai bătea crivățul prin casă, ura, ce bine. Acum putem da înainte cu lucrările într-un mare fel.
Ce am zis eu că o să fac la toată casa (și când zic toată casă, mă refer la toată casa la propriu) era să schimb tot ce însemna instalație electrică.
Pe vremuri, după cum toată lumea știe, instalația electrică se făcea cu fire de aluminiu și tablou electric cu bușoane. Denumirea de fapt este cu patroane electrice, așa se și găsesc de cumpărat, dar dacă o să căutați pe Google “bușoane tablou electric“, vă duce unde trebuie.
Deși multă lume ar zice că patroanele acelea erau mai sigure, întrucât se ardea patronul la o oarecare problemă și erai nevoit să îl înlocuiești, în opinia mea zic că noile siguranțe, disjunctoare de fapt, fac treaba mult mai bine deoarece ele sunt mult mai sensibile.
Cu ajutorul colegului meu de facultate ce s-a specializat ca electrician autorizat ANRE (puteți lua legătura cu el aici pentru orice instalație electrică), am făcut împreună tabloul electric nou, astfel:
Ce componente avem aici?
- În primul rând, cum la tabloul electric vechi au fost patroanele (siguranțele fuzibile efectiv, ce le-am explicat mai sus), am pus și aici așa ceva, pentru siguranță, cu un separator modular pentru portfuzibile.
- Următoarea este o protecție la supracurent, mai ales în caz de trăsnet compus dintr-un soclu cu 2 module.
- Am pus și un releu regulator de tensiune, ce declanșează la variații mari de tensiune, precum și un releu de protecție, întrucât acel regulator simplu nu protejează decât faza. Releul ajută și la declanșarea nulului. Toate acestea sunt trecute printr-un disjunctor ce este declanșat de releu.
- Mai departe avem schemă normală a oricărui tablou dintr-o casă:
- Diferențial general;
- Disjunctor de 16A pentru priză;
- Disjunctor de 10A pentru lumină.
- Dat fiind faptul că bucătăria și baia reprezintă o anexă separată, am pus un diferențial strict pentru bucătărie, care duce la tabloul din dreapta.
- Tabloul din dreapta îl aveam gata făcut.
Toate componentele au fost luate de la Schrack, fiindu-mi recomandați de către colegul electrician pentru calitatea superioară a pieselor.
Configurația de mai sus, așa complicată, este făcută pentru o casă izolată, într-un vârf de deal și în eventualitatea unei probleme de electrică, tabloul electric să asigure decuplarea tensiunii electrice pentru a nu lua foc întreg ansamblul.
De asamblat mi l-am asamblat singur, cu nenumărate poze trimise către electrician, pentru a mă asigura că nu greșesc nimic.
!!!ATENȚIE!!!
Orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat! Dacă nu vă pricepeți sau vă e frică să faceți tot ce înseamnă electricitate la casă, NU vă apucați singuri de lucru! Pericolul de foc este unul foarte mare și faptul că ard lucruri materiale e una, dar dacă locuiți permanent în casă, se poate întâmplă și o nenorocire de zile mari…