Mi-am conturat si pereții, mi-am aranjat și geamul în loc de ușă, ce să mai, sunt gata de montat tâmplăria PVC. Sau?
Următoarea etapă a fost să scot toate elementele vechi. Asta însemna tot ce era tâmplărie de lemn veche și tot ce însemna pe hol tâmplăria de metal.
Cam așa se prezenta tâmplăria de metal. Am avut niște emoții cu ea. Într-un trecut, când am ajuns la casă în deal, geamurile de la hol lipseau sau erau foarte slabe și riscau să cadă din socluri. Ca atare, pentru etanșeitate, am dat cu silicon și le-am montat fără prea multe probleme.
Am început prin a scoate ușa, că mi s-a părut cel mai simplu. La modul, am scos-o din balamale și am început a scoate rama ei. A ajuns așa:
“Buuuun, acu, să te văd cum le mai dai jos” mi-am zis… și am luat-o pe lângă fiecare gemuleț cu cutterul, am tăiat tot siliconul și am scos geam cu geam până am rămas numai cu ramele.
Acum, a mai rămas problema scoaterii metalelor din pereți. Norocul meu e că socrul meu, într-un moment al lui de inspirație inginerească, a bătut în pereți niște piroane de metal pe care a sudat ramele. Am tăiat piroanele geamului mare și, fiind un om credincios din fire, i-am făcut o cruce mare cu polizorul și apoi au ieșit fluierând.
Trebuie să menționez că tot ce am făcut eu aici am făcut contratimp. Știam că la ora 9 vin băieții cu termopanele la montaj și ideea era să le demonteze pe cele vechi și să le monteze pe cele noi tot ei. Din experiența pe care am avut-o la mama mea la montajul de termopane (când au scos rama din sufragerie, au scos și jumătate de tencuială de sub geam, plus 2-3 cărămizi), am zis că mi le scot singur. Așa se face că la ora 7 eram deja bun de muncă, scoteam pe hol la geamuri.
Păi până au ajuns ei, deja terminasem holul și prima cameră de demolat, i-am lăsat și cu gura căscată. Și apoi am mers în paralel, cât timp am demontat eu, ei montau înapoi.
La geamurile de lemn, situația a fost simplă:
- Am scos ferestrele din balamale și le-am pus la loc sigur de depozitare (sigur le mai folosesc în alte proiecte).
- Am tăiat tocurile în două pe ambele laterale să fie ușor de scos și să nu rup nimic.
- Cu ajutorul unui levier, am scos ușor tot ce înseamnă jumătăți de toc prin plierea lateralelor înspre bază/partea de sus, apoi am folosit ca pârghie ce a rămas să desprind din pereți.
De acolo a rămas datoria celor cu montajul să pună geamurile și a rezultat ce se vede mai jos.
Scule folosite:
- Polizor unghiular mic;
- Disc de debitat metal Ø115;
- Fierăstrău sabie, cu lamă de tăiat lemn;
- Cutter, pentru silicon.
- Levier, sau rangă.
- Clește/patent.