După ce am contemplat la ziua anterioară și la dimensiunea camerei rezultate, am făcut o curățenie luna, strună și bec în prima camera și am dat cu soluție pe jos pentru hidroizolație, pentru aderență suplimentară. Există multiple soluții de hidroizolație, din care o să menționez doar 2:
- Primul tip este cel standard, cu carton și smoală. Acum, cartonul și smoala erau folosite pe vremuri datorită accesibilității ușoare la astea 2 materiale. Carton, vorba ceea, găsești și la magazine cutii, iar smoală, pe vremuri, cel puțin la mine în oraș, blocurile aveau acoperișul cu atic și terasă. (Attic-ul din engleză aparent e diferit de aticul românesc…) Se dădea cu smoală pe pereți și apoi se încingea cu flacăra și se punea cartonul peste. Acum, în zilele noastre, au apărut membranele bituminoase ce au încorporate smoală, membrană ce înlocuiește cartonul și este și armata cu fibră de sticlă. Principiul de aplicare este similar, doar că nu mai stai să dai cu smoală.
- Se poate da cu soluție lichidă ce e la fel ca smoala, doar că nu se aplică cu flacăra, se întinde pur și simplu ca o vopsea. E pe bază de bitum cu apă și, o dată uscată, devine flexibilă dar aderă foarte bine.
Ei bine, în prima cameră la mine, unde nu aveam niciun fel de hidroizolație, am început întâi să dau cu amorsa menționată mai sus. În primul și în primul rând, era o mică șapă turnată pe jos și era foarte crăpată, chiar pe alocuri sărită la suprafață șapa. Așa că amorsa asta a ajutat cumva prin orificii și a făcut o textură uniformă. Amorsa asta se usucă în 2 ore aproximativ, mai ales dacă nu există hidroizolație. După uscare, am trecut la chestii serioase:

Cu asta și cu o butelie, am pârlit membrana. Am măsurat la lungime și apoi am roluit-o. Am început de la un capăt și am dat cu flacăra la îmbinarea dintre fundație și membrană, pe tangenta lor, și am desfăcut ușor membrana. Se vede că membrana are o folie de protecție și aceasta se arde și se înmoaie bitum-ul (smoala) din componenta membranei. O dată înmuiată, o întinzi și continui până ajungi la sfârșit cu metrajul. Ca un sfat, există o rolă pentru întins această membrană, cu care poți să o și întinzi și presezi de fundație, cu o coadă lungă. Practic, ceva de genul, dar la scară mai mare, cu rola de metal:

Ei bine, eu nu am folosit așa ceva dar ar fi fost munca mult mai ușoară. Eu am folosit un lemn cu care am presat pe fundație membrana.
Câteva observații la execuția hidroizolației:
- unde rămân porțiuni mici de pus membrană, pot fi puse din bucăți, petrecerea între membrane de obicei este de 10 cm (se vede și pe rola de membrană).
- Încercați că atunci când puneți membrana, să o urcați un pic și pe perete în sus, măcar 10cm, pentru a nu se infiltra de pe perete umezeală sub ea.
- O să se facă o căldură mare înăuntru și există riscul să rămâneți repede fără oxigen. Țineți aerisită camera continuu și atenție la schimburile de temperatură.
- Se poate face treaba asta și de unul singur, recomandat este a fi 2 persoane, una să roluiască membrana și altcineva cu flacăra.
- Atenție la lucrurile inflamabile (ușor sau greu) cum ar fi: tocurile de la uși, ușile în sine sau hainele de pe voi.
E o treabă meticuloasă, dar rezultatul e pe masură. Spor!