Nu sunt eu cel mai mare montaniard din România. Eu am impresia că ăstea sunt niște mici plimbări pe traseu pe care le fac doar de dragul de a le face și zic asta pentru că am auzit foarte multe persoane ce se numesc „oameni ai muntelui” după trei drumeții. Nu, nu ești. Omul muntelui STĂ în munte.
Revenind, că nu de la asta m-am activat: am fost pe munte recent și am văzut foarte multe grupuri haotice. Nu doar acum le-am văzut, cred că de fiecare dată dau de un grup de amețiți care nu știu să meargă cu grupul.
Personal, o situație de care m-am lovit a fost când am mers pe vârful Cozia: a fost un grup de tineri (să zic că aveau media de vârstă de douăzeci de ani) pe care la un moment dat l-am văzut că s-a oprit în drum după ce și-au dat seama că le lipsește un om din grup. Erau foarte vioi, foarte rapizi și apoi i-a luat panica.
Cel mai mult m-am supărat când am văzut că grupul a fost organizat și era cu doi ghizi, cu walkie-talkie-uri la ei și tot ce aveau nevoie. Problema la ei era că de fapt s-au dus amândoi în față, unul din ei fiind departe de grup (nu mă întrebați ce făcea înainte, habar n-aveam) și grupul l-a lăsat de capul lui. Normal că persoana ce s-a pierdut avea șanse maxime de a se pierde.
Așa că pentru cei ce vor să plece în drumeție scriu articolul ăsta. Indiferent unde sau cu cine vreți să mergeți, sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le luați în considerare:
- Vă asigurați de acasă că traseul poate fi parcurs. Un exemplu este Pichetul Roșu, accesul către cabana Mălăiești din Bușteni, care este închis iarna. Sau Jepii mici. Indiferent de ce v-ar zice oricine, dacă salvamontul a zis că drumul NU este practicabil, uitați de el. Căutați în altă parte.
- Asigurați-vă că vă duceți cu echipamentul corespunzător. Am pus mai sus linkul către știrea cu acel băiat ce era să intre în șoc hipotermic pe Jepii Mici pentru că a intrat pe un traseu impracticabil, cu adidași și pantaloni de trening, cu gleznele goale. Luați haine, luați să aveți și la voi, să nu duceți lipsă. Uite un exemplu de echipament pe care trebuie să îl ai iarna:
- Un tricou, care să stea băgat în pantaloni orice ar fi.
- Pantaloni de drumeție de iarnă, cu parazăpezi încorporate în ei și țesătură dublă, matlasată, pe dedesubt.
- Un polar, ordinar, la 45 de lei.
- Geacă anti-tot: antivânt, antifrig, antiploaie, antizăpadă. Anti-tot, ce să mai, și cu glugă.
- Bocanci de iarnă sau cizme impermeabile. Asta cu impermeabilitatea e obligatorie.
- Șosete termice. Sunt făcute din lână, dar au țesătura așa de deasă încât devin ca un strat protector.
- Gheruțe de gheață.
- Mănuși.
- Căciulă.
- Ochelari de soare.
- Încă un pulover normal ce intră pe sub cel termic în caz de nevoie, la ghiozdan.
Probabil veți zice că tot echipamentul ăsta costă de te îndoaie. Dar cea mai scumpă dintre toate e geaca aia anti-tot, pe care am reușit să o cumpăr cu 40 de lei din târg. Și poate fi purtată și pe stradă. Pot fi toate noi și să te îndoaie de un salariu sau pot costa cam 500 de lei toate dacă ești atent de unde și când le cumperi.
- Nu mergeți singuri. Nu pleci singur, de nebun pe munte decât dacă ești foarte bazat pe ceea ce faci. Mai pe scurt, dacă ești în stare să fugi de urs, du-te, altfel, caută să fiți minim doi pe acel drum, pentru că gălăgia pe care o faceți prin vorbă și comunicare va alunga prădătorii, neștiind ce se aude.
- Apropo, deși zicem că mergem pe munte să ascultăm liniștea, preferabil ar fi să facem gălăgie.
- Grupul niciodată nu se desparte și mereu ne uităm în spate după aparținători. Poate ai impresia că nu mai auzi o persoană, ești atent. Sau poate ai văzut că cineva are dificultăți, fi tu cel care zici „hai să ne odihnim un pic” și ține grupul unit.
- Asta e poate cea mai importantă informație pe care ar trebui să o știți: un grup e ca o haită de lupi, în care cel mai potent merge ultimul, nu primul. De ce? El fiind potent se asigură că vă poate salva dacă aveți o problemă. Sau pe oricare dintre voi. Cel mai potent este și cel mai bine echipat, are și toate pârghiile și ustensilele necesare să vă ajute în caz de probleme. Chestie cu care eu sunt supărat la grupurile organizate „oficial” în care și plătești pentru acea drumeție.
- Nu lăsați gunoaie/mâncare pe drum, mai ales mai multe gunoaie adunate laolaltă, iar dacă înnoptați, strângeți-le și duceți-le departe de cort pentru că acestea atrag animalele sălbatice. Nu iau în calcul partea de ecologie, iau în calcul siguranța acum pentru că un rest de pâine nu poluează ecologic, dar e hrană pentru animal.
Nu o să stau să vă zic acum de spray de urs sau de fluiere sau mai știu eu ce tobe cu care să plecați pe munte. Ăstea sunt detalii, în general traseele marcate de salvamont sunt asigurate cumva că nu sunt animale sălbatice. Mi-au explicat niște vânători care au și grijă de pădure în Argeș că ei dau și hrană animalelor și o dau foarte departe de zonele populate pentru a le ține departe de oameni. Astfel, traseele marcate sunt în general sigure. Există și excepții, dar excepția confirmă regula. Respectați ce am zis mai sus și sunteți mai mult decât în siguranță pe traseu.
(sursă foto: Freepik)