Urmând firul logic al desfășurării, am început cele 2 camere, cum am mai zis. Primul pe lista de așteptare a fost holul, căruia am avut de făcut o mare lucrare…
Holul ăsta a fost gândit de așa natură să fie cu podea din lemn, de stejar, cu blana (da, mă, la noi scândurii mai groasă de 2 cm i se zice blană și nu e a ursului din pădure) de 5 cm. Adică de neam prost, ce să mai, joci țurca pe el.
Grinzile de sprijin erau fixate pe fundația casei, 5 la număr, tot din stejar, doar că erau din 10×10 (cm). Oricum, la momentul înfiițării, a fost podeaua aia fixată bine.
Scopul podelei ăsteia era să acopere o groapă maaare, cam de 1.2m adâncime, ce servea pe post de beci. Nu știu dacă știți, dar în general, oamenii au beciul în pământ că izolează cel mai bine.
Problema era de fapt că noi nu mai voiam beci. Ok, dacă vreodată o să vreau beci, îmi fac unul calumea, unde să pot sta în picioare fără prea mari bătăi de cap. Că în ăsta mergeam numai pe burtă și nu altfel.
Totuși voiam ca holul să arate frumos.
Varianta cea mai ok era să dau podeaua la o parte, să încarc cu pământ tot beciul, să torn șapă și apoi să hidroizolez și să pun parchet. Ăăă, mă scuzați pe mine, dar în vârful dealului să fac chestii de genul parcă sunt cam încurcate.
Așa că am ales o altă soluție, mai de la țară, dar eficientă: am ales să fac stâlpi de susținere la grinzile ălea de 10×10. Practic, am ales să descarc toată tensiunea din podea în pământ pe stâlpi.
Stâlpii, evident, au fost făcuți tot din ceva 10×10 de stejar, mai aveam în curte de la dărâmarea unui șopru (aparent, în deal la mine, bradul sau molidul era de făcut mobilă, nu construcții…) și l-am refolosit. Reciclarea e cheia.
Ca lungime, stâlpii i-am tăiat un pic mai lungi față înălțimea beciului, cu vreun cm, să se înfigă în podeaua de jos un pic mai bine și să îmi țină pardoseala presată în sus.
Una peste alta, După ce am băgat 6 stâlpi (câte 2 pe fiecare din cele 3 grinzi la mijloc, în afară de cele de capăt, ce erau îngropate în fundație), am mai făcut niște corniere din tablă de 3 mm, 6 bucăți, pentru a prinde pe margini de fundație pardoseala. Să fie ramforsată pentru că ce urmează pentru beci, nu dau să mai intru pe sub el curând.