În general Duminica prefer să am o vorbă despre o stare de bine, un exemplu din viață sau o poveste amuzantă care să vă binedispună la cafea. Doar că ieri, în timp ce munceam la vinul pe care-l tot laud (și căruia an de an îi îmbunătățesc rețeta), l-am gustat și mi-am dat seama că ar trebui să avem o vorbă despre el astăzi, cât încă mai lucrați la el și puteți ajusta procedura.
Pentru cei mai experimentați sau cu echipamente mai sofisticate acest articol nu se aplică din simplul fapt că puteți folosi un sistem de filtrare și să scăpați de toate problemele pe care un vin le poate da. Dar astăzi vorbesc cu cei ce preferă să lucreze cum se lucra odinioară și cu un echipament minim pe care-l avem în curte:
- Zdrobitor;
- Teasc;
- Vase de depozitare (damigene, pe scurt).
Toate fazele de preparare ale vinului sunt la fel de importante și nici pritocul nu face excepție de la caz. Pentru cei ce nu știți la ce mă refer și sunteți pentru prima oară pe aici, imaginați-vă că tot bâltâcâiți niște apă dintr-un pahar în altul. Cam așa se traduce și pritocirea vinului, doar că aceasta se trece dintr-o damigeană în alta.
Rolul pritocului este de a separa vinul rezultat de eventualele depuneri și sedimente în suspensie din vin. De asta zic că celor cu sisteme de filtrare nu li se aplică deoarece vinul acolo trece prin filtre și iese curat ca lacrima.
Pentru a putea face un pritoc ca la carte, trebuie să ținem cont ca vasele noastre cu care lucrăm să fie curate. Când zic curate, mă refer foarte curate. Orice mizerie, fie ea depunere sau gunoaie va afecta vinul deoarece el este un produs alcoolic obținut prin fermentație alcoolică făcută de drojdii. Ele trebuie să se hrănească cu mâncare bună, nu cu gunoaie.
Anii trecuți m-am cam grăbit cu pritocul. Eu am sărit unul din pași fără să îmi dau seama. Dar întâi să vă zic pașii și pe urmă vă și zic ce abateri am făcut:
- Primul pe listă este cel în care punem mustul la fiert. Acesta se face prin punerea vinului în damigene, filtrat cu un element destul de grosier (eu folosesc un tifon fabricat din resturi de perdea), cu dop de damigeană pentru fermentație și lăsat trei săptămâni.
- Al doilea este cel în care separăm vinul rezultat de drojdia rămasă în urma fermentației mustului. Aici avem nevoie și de un vas intermediar în care facem și o aerare, dar și de damigene curate pentru punerea vinului la loc la odihnit, timp de încă două-trei săptămâni.
- Următorul pe listă este cel în care tragem vinul rezultat din odihnă din nou de pe depuneri și îl trecem în vase noi, cu elemente filtrante: bentonită pentru vinul alb și gelatină pentru cel roșu.
- După șapte zile, vinul este din nou transfazat din elementele filtrante și se pune pentru încă două săptămâni la damigene curate cu scopul ca ultimele rămășițe ale lui să se depună în tihnă la fundul damigenei.
- Ultimul reprezintă îmbutelierea.
Există, totuși, câteva note ale fiecărui pas:
- La fermentare se pot adăuga elemente ajutătoare fermentației: drojdie, nutriet, sulf etc.
- După fermentarea principală, puteți face chestia cu chispurile de stejar. Pentru că am vin roșu hibrid și vin alb hibrid, am mers pe 1g/L pentru fiecare.
- Decantarea vinului se poate face și fără ajutorul elementelor filtrante, doar că durata se prelungește foarte mult.
Obișnuiesc să vă învăț din experiențele mele și dacă am greșit ceva, nu vreau să o faceți și voi, așa că trebuie să știți că eu am evitat să fac pritocul după bentonită. Asta a dus la un gust un pic amar în timp și chiar la fermentarea vinului în sticle pentru că nu s-au eliminat toate elementele anexe. Nu mare mi-a fost surpriza să desfac în vară o sticlă de vin și să mă trezesc cu clăbuci în jurul meu.
Iar greșeala asta cumva s-a propagat din mintea mea pentru că atunci când am făcut în colaborare cu uncheașul, nu am uitat de acest pritoc. Dar după ce am început să lucrez de capul meu am zis că dacă tot filtrez, înseamnă că toate lucrurile se rezolvă direct din bentonită. Eh, ghinion, cum ar zice un clasic încă-n viață, am luat depunerile cu vin cu tot și s-au dus la sticlă.
Așadar nu săriți nici un pas și faceți treaba ca la carte. Veți mulțumi mai târziu. Iar dacp tot timpul ăsta vi se pare pierdut, țineți minte că vreți să beți ceva de calitatea întâi, așa că trebuie să lucrați ca la calitatea întâi.

Lăsați un comentariu