Data trecută, am explicat ce înseamnă pitrocul vinului. Oricum ar fi, pitrocul înseamnă transferarea vinului rezultat dintr-un vas în altul. Scopurile sunt multiple, dar aici vorbim de primul pitroc al vinului unde separăm mardaua de vin.
Mustul pus la fermentat trebuie să stea 21 de zile. Am zis asta în trecut. Câteodată, fermentația se mișcă mai repede. Eu în perioada în care am avut vinul la fermentat, am fost săptămânal la țară să îl verific. Am urmărit să fie o bulă de CO2 degajată pe minut (aproximativ) să pot face pitrocul.
A venit momentul în care m-am apucat de transfer.
Scule necesare:
- O habă de minim 60 de L.
- Un furtun de transfer. Eu pentru asta, am achiziționat și o pompă manuală de amorsare care avea incluși și 2m de furtun. Trebuie să recunosc că furtunul nu e de o calitate a extraordinară, de aceea urmează să îl înlocuiesc cu așa ceva.
- Un tifon. Am făcut 2 bucăți dintr-o bucată de perdea ce n-o mai foloseam la țară.
- Tot ce s-a folosit la punerea mustului la fermentat, se refolosește și acum.
În primul rând, haba de mai devreme menționată trebuie să fie curată lacrimă. Nu riscăm contaminarea vinului cu alte impurități, mai ales că el e ușor casabil.
Dat fiind faptul că vinul a avut struguri sănătoși (și de-a lungul timpului, stropiți cu diverse pentru a nu se strica), apelăm la un pitroc deschis.
La partea de furtun ce va intra în damigeană, am pus un băț (efectiv, e un diblu de 10mm de fag) cu 3cm mai jos față de gura de aspirație a furtunului. Am făcut asta să rămână depunerea pe fundul damigenei. Practic, asta e prima pierdere din must în vin. La o damigeană de 54L, pierd cam 5L de vin la primul pitroc. Furtunul l-am prins cu bandă de hârtie în mai multe locuri.
Băgați bățul (cu tot cu furtun) în damigeană până ce bățul atinge fundul damigenei.
ATENȚIE!!!
Nu amestecați sau tulburați damigeana. Imediat se ridică mardaua și n-ați făcut nimic apoi, mai așteptați încă 2-3 zile să se așeze totul la loc.
Țineți de băț și trageți în gură din amestec până vine pe furtun în habă (sau folosiți pompă, ca mine).
Haba are tifon deasupra pentru captarea oricărei impurități ce trece prin furtun. Lăsați să curgă (e de așteptat, la mine a durat relativ 5 minute umplerea habei, o să văd cu noul furtun dacă se schimbă situația). până ce nu mai curge nimic pe furtun. Damigeana nu se va goli de tot, rămâne mardaua la bază.
Cam așa arată damigeana după ce am tras vinul de pe marda. Asta se curăță complet cu apă (puteți folosi și o perie d-asta să curățați interiorul) Apoi, se vor transfera înapoi 54L de vin.
După cum ați observat, am zis 54L. Dacă vă uitați mai sus, am zis că se pierd 5L numai la aruncat mardaua. Va trebui să completați din alte damigene (dacă aveți doar una, asta e, rămâneți cu 49L) pentru ca ea să nu rămână cu aer mult în interior.
Iar la sfârșit, ar trebui să arate așa:
Ce rezultă, la noi se numește “tulburel” și este băubil, dar are un gust acrișor. Se lasă încă 21 de zile în damigeană până la al doilea pitroc pentru a termina de fermentat (în toată procedura de transfer, anumite drojdii sunt reactivate) și a se limpezi câtuși de cât natural.
Pentru cei ce vreți să îmbuteliați ulterior vinul și să îl conservați pe o perioadă mai lungă de timp, acum este momentul să se adauge Dioxid de sulf. Sulful ajută un pic și la limpezire, dar el nu permite oxidarea vinului și nici nu lasă drojdiile ce nu sunt necesare fermentării să acționeze. Practic, doar drojdiile vinului vor mai fermenta, nu și alte tipuri (de exemplu, acetice).
Cantitatea de dioxid de sulf variază, astfel:
- Sulfitarea ușoară – La 100 L must sau vin se vor folosi între 1 și 1,5 g sulf per litru (eu consider asta o sulfitare ecologică, eu am folosit strict 1g);
- Sulfitarea moderată – La 100 L must sau vin se vor folosi 2 – 2,5 g per litru. Este cazul vinurilor dulci în special, întrucât zahărul poate să fie digerat în continuare de către drojdii.
- Sulfitarea puternică – La 100 L must sau vin se vor folosi 3 – 4 g sulf per litru. Este cazul vinurilor provenite din struguri alterați, vinuri dulci cu alcool puțin expuse alterării sau vinurilor ce au intrat în fermentație.
Se adaugă în vin și se amestecă ușor în damigeană înainte de a lăsa cele 21 de zile. Dioxidul de sulf este volatil (se evaporă repede), așa că, în timpul degajării de CO2 din vin în următoarele zile, el se va evapora, rămânând gustul vinului intact.