Cu toate că azi îmi făcusem un obicei de a posta pe site proiecte de lemn, am luat în considerare să explic cum se face o plasă de țânțari.
Am 2 motive mari și late pentru care fac asta:
- Acuș vine căldura (Hai, Doamne, cu ea o dată! Că deja înnebunesc în casă…) și încep să mișune insectele ăstea de ne enervează pe noi. Ce poate fi mai plăcut decât să stai în casă și să vezi cum năpădesc țânțarii peste tine? Și cum vara îți faci sanie și iarna căruță.
- Prețul.
După ce am montat ferestrele PVC la țară, logica elementară a fost să îmi fac plase de țânțari. În continuare am mers pe firea logică și am zis “Cât timp există oameni specializați pe asta, hai să dăm Cezarului ce e al Cezarului.”
Dimensiunile pe care le aveam de făcut erau:
- 450×845 – 1 buc
- 395×630 – 1 buc
- 500×795 – 3 buc
- 400×650 – 1 buc
Dimensiunile sunt măsurate ca fiind golul dintre profile când deschizi geamul (explicația e cam în limbaj de lemn, pun intended) în mm.
Nu era cine știe ce de făcut, n-am cerut plase pentru balcon, înalte sau mai știu eu ce. Ei bine, prețul era 600 de lei. Zici că a dat 100 de lei la bucată… Am zis și eu să întreb ce conține de 100 de lei. Primul meseriaș m-a lămurit buștean: plasă de țânțari și profile. Al doilea mi-a zis că sunt profile maro pentru că geamurile au fost gândite pe Wenge, plasă, garnitură și prinderi.
Am mulțumit și am zis să mă uit să văd cât costă materialele. Ca idee, pentru ce am avut mai sus am avut nevoie de:
- 5 bucăți de profil de plasă maro la 3 metrii
- Aproximativ 3m lungime de plasă propriu-zisă
- 15m de garnitură pentru plasă (am luat 20 că nu e o avere)
- Set de montaj pentru plasă, 6 bucăți (că atâtea plase erau)
Apropo de ce ziceam cândva de optimizarea materialelor: mai jos aveți un exemplu clar, strict și concis de calcul pe genunchi de profile. De asta am zis și atunci că poți face calcul și cu softuri specializate, dar poți face și o schiță cu un pix.
Scule necesare:
- O pânză de bomfaier (sau un fierăstrău pendular cu pânză specială pentru aluminiu);
- O autofiletantă cu bit pentru șuruburile venite la pachet în setul de montaj;
- Un cutter;
- Un ciocan de cauciuc;
- Rolă pentru introducerea garniturii. Se poate introduce garnitura și cu o șurubelniță, dar cu rola munca e mult mai ușoară (credeți-mă pe cuvânt că am suferit și eu cu șurubelnița).
Execuție:
Principiul de fabricare a plaselor de țânțari este relativ simplu: după cum am zis mai sus, profilele se taie fix pe dimensiunile golului geamului. Montajul se face cu colțarele din set, fiind un montaj nut-feder.
Cu ciocanul de cauciuc bateți colțarul să intre în profilul debitat. Folosiți de cauciuc, un ciocan metalic va face daune profilelor. Astfel concepeți cadrul.
Tăiați plasa propriu-zisă cu un cutter. Vă asigurați că lăsați un 3 cm de jur împrejur ca exces pentru a putea monta ușor plasa. Ulterior tăierii, o poziționați deasupra cadrului pe zona unde vine garnitura.
Garnitura o puteți tăia la lungimea totală ce intră în cadru sau puteți să tăiați bucăți pe lungimea profilelor tăiate. Am ales a doua variantă pentru că montajul a fost mai ușor. Le poziționați și treceți cu rola peste ele pentru a le introduce în locaș, cu mențiunea ca plasa să fie prinsă sub garnitură. Prin presare, nu va ieși de acolo așa ușor.
Balamalele se montează la minim 80 de mm de la capetele cadrului, închiderea și mânerul pe mijlocul cadrului, opus față de balamale și apoi se face montaj la fața locului pe geam cu contrapiesele rămase.
Asta e toată procedura. Durata de execuție nu e mare, nu e mică. Mie mi-a luat aproximativ 4 ore totul, dată fiind experiența. Vă poate lua mai mult, dar nu e obligatoriu. Evident, pentru mai multe detalii, puteți lăsa comentarii și vă ajut cu ce pot.
(sursă foto: Dedeman.ro)