Pergolă rapidă de perete pentru vie

Mi-a plăcut atât de mult Italia cu toate zonele ei pitorești, dar când am ajuns în Toscana, zici că l-am luat pe Dumnezeu de picioare. Totul așa colorat și frumos, mai ales că am prins totul pe toamnă. Ceva de vis.

Însă cel mai mult din Toscana am vrut să văd tot ceea ce ține de vinificație la ei. Bineînțeles, ce să și vezi în 2 zile? Nu ai cum să acumulezi foarte multe informații într-un timp atât de scurt. Însă am încercat, pe cât posibil, să mă concentrez asupra acestui lucru.

Vă dați seama, eu cu italiana mea că o vorbesc de mă dor mâinile, cuvinte dacă leg vreo 3, ăia cu româna parcă mai greu că, nah, om fi noi latini dar parcă ne despart vreo câțiva kilometrii. Deci numai cu engleza și cu finii ce ne-au dus pe acolo că ne mai traduceau și ei.

În Monteriggioni, un lucru m-a fascinat:

Când am văzut eu cum au făcut oamenii posibil ca o joardă de vie (viguroasă și groasă, ce-i drept) să fie așa frumos întinsă pe tot peretele, m-a dat pe spate. Toată lumea se uita la biserică, la peisaj, la tot, eu, m-am pus în fund și mă uitam la un perete. Bine că nu am primit nimic de pomană…

Dar am zis că trebuie să am și eu așa ceva la mine la țară. Evident, nu e la nivelul la care e asta de acolo, că nu am via pe lângă casă. Mie îmi creștea un dud de sub casă și i-am băgat benzină în capul trunchiului veșnic tăiat să nu mai dea nimic din el, deci. În schimb, am la fânărie o mică joardă.

Vă dați seama că în mintea mea a fost: La primăvară sigur o transform în Monteriggioni zona asta. Și asta am și făcut. Iar treaba nu e deloc dificilă, dar am făcut totul pe lemn.

O dată că lemnul consider că ne reprezintă pe noi aici, la munte mai ales, iar a doua că fânăria era din lemn și nu prea îmi venea să bat fier beton în perete. Cu ocazia asta, poate vă dau o idee cum să faceți via să stea pe o mică pergolă pe perete.

Eu am folosit niște capete de araci de brad și cu niște bucățele de scândură. Adică niște materiale care ar fi ajuns în sobe dacă era după mine. Dar cum eu sunt un fan înfocat al reciclării, am găsit o altă destinație pentru ele. Bineînțeles, puteți încerca și așa ceva:

Aici e un exemplu din 40×40 din lemn. Un necesar pentru un stâlp ar fi de aproximativ 1600 mm. Deci 4 stâlpi pot fi făcuți cu 75 de lei, la care mai adăugați si 16 negrese. Deci ceva se poate face foarte repede și eficient. Apoi se pun niște sârme între ele și pe sârme se leagă via. Atâta tot!


Lăsați un comentariu