Cum eram cu tabloul electric făcut în casă, m-am apucat să demontez vechiul tablou electric. Este de menționat faptul că la mine, contorul este în casă, nu afară. Am vorbit la un moment dat cu cei de la CEZ (de la ei am energie electrică) să vină să mi-l scoată la poartă și m-au dezumflat destul de repede.
Cererea a fost făcută în primul rând să îi ajute pe ei să poată citi contorul. O dată la 3 luni, se face acea citire de contor pentru reguralizarea facturilor. Ei, teoretic, sunt obligați să facă acest demers. Și cumva n-au zis că n-o să-l facă, doar că mă costă undeva la 1500 de lei. Am zis “Când o să simțiți voi nevoia să citiți contorul, veniți singuri și îmi ziceți că trebuie scos afară…”
De ce este necesară înlocuirea instalației electrice?
- Eu personal aveam toată instalația pe fire de aluminiu. Nu se mai găsesc acum în comerț fire de aluminiu peste tot, doar anumite magazine mai au și nu sunt așa de eficiente precum cuprul. În toate circuitele, cuprul este folosit datorită conductivității electrice bune.
- În cazul unei avarii (se arde un fir de aluminiu), conexiunea dintre un fir de cupru și unul de aluminiu nu ține. Poate cumva cu cleme cu șurub, dar nici așa. Oxidează cuprul în prezența aluminiului ceva de speriat.
- Adăugarea pe traseu a mai multor prize sau schimbarea poziției pentru actualele prize/întrerupătoare. Și aici, dacă ai cumva instalația din aluminiu, intervine și punctul 2.
Așadar, pașii pentru înlocuirea instalației electrice ar fi:
- Deconectarea nișei (siguranței) principale. Am făcut introducerea de mai sus tocmai pentru că nișa mea este montată în afară casei. Înlocuirea instalației electrice se face fără tensiune electrică conectată!!! Pentru cei ce aveți ansamblul contor afară, siguranța o gășiți lângă contor.
- Demontarea tabloului de siguranțe vechi. Aici fac o mențiune: deși am deconectat nișa și în teorie aș fi putut lucra fără prea mari bătăi de cap la instalație, când am luat ambele fire în mână, m-a scuturat un pic. O să vă explic într-un alt articol ce se întâmplă. Totul se deconectează de la contor mai departe.
- Căutarea dozelor de legătură din casă. Vă ajută foarte mult pentru a găsi traseul firelor prin perete. În general, deasupra fiecărei conexiune (întrerupător sau priză) se făcea doză de legătură pe vremuri.
- Tăierea pereților pentru a scoate instalația electrică veche din pereți. Asta e cea mai scârboasă intervenție. Cantitatea de praf înghițită când am tăiat pereții nu echivalează cu nimic de-a lungul lucrărilor.
- Stabilirea poziției în cazul adăugării de noi prize/ modificarea pozițiilor întrerupătoarelor. Tot vă apucați de tăiat pereții, sfatul meu e să vă faceți cumva o schiță (sau o imagine în cap, dar clară) cu așezarea pieselor de mobilier: pat, dulap, comodă TV, router wireless etc. Funcție de acestea, așezați prize noi.
- Fun part în toată joaca asta: puneți mâna pe fire și smulgeți-le din perete. La propriu. Adunați-vă forța și trageți de ele cu simț de răspundere din perete. Cu tot cu doze. E singură șansă de a vă distra stricând ceva.
- Alegeți-vă traseele pe unde treceți cu cablurile. Este de luat în calcul cum veniți cu ele: cu doză în dreptul fiecărei prize/întrerupător sau cu doză generală pe cameră.
- Alegeți firele: 2.5mm² secțiune la cablurile pentru prize și 1.5mm² secțiune la cablurile pentru lumină. De asemenea, există și situații speciale (vor fi explicate în postările viitoare), cât și 2 posibilități de a îngropa firul în perete: luați cablu ce poate fi îngropat direct, sau puneți în Copex fire normale.
- Se îngroapă firele în perete și se fac legăturile.
În postările viitoare o să explic cu lux de amănunte cum am făcut eu personal toate operațiile când am schimbat instalația asta. Până atunci, luați în calcul minimul necesar pentru a știi ce e de făcut.
!!!ATENȚIE!!!
Orice intervenție asupra instalației electrice ar trebui făcută de un electrician autorizat!