De când am ajuns la țară, una din dorințele mele arzătoare era să fac curtea să arate ca în Toscana. Greu nu era, aveam acolo dealuri, văi, soare permanent, căldură, mon cher, era de nu puteai sta afară. Puteam fără prea multe bătăi de cap să fac asta.
Două lucruri îmi lipseau cu prisosință, altele în afară de ceea ce am renovat:
- Restul de gospodării ce ar fi trebuit amenajate pentru un look cât mai autentic.
- Lipsa viței de vie în curte.
Dacă pentru primul punct mi-a fost foarte ușor să mă acomodez și am zis că ce nu e la mine în ogradă nu pot controla, al doilea trebuia manevrat de mine. Pe 6000 de metri pătrați puteam planta toată via ce-mi trecea prin cap. Așa că am început ușurel ușurel cu îngrijirea a ceea ce am acum.
La un moment dat m-am hotărât să înmulțesc via. Am ales să fac asta prin mai multe metode din care una nu a dat nici un rod, iar altele au mers cu succes 100% (nu glumesc, nu am avut nici o joardă să nu se prindă).
Toate astea se datorează în principal pământului folosit. În primă fază, când eram mic și învățăcel, am folosit așa cum m-au învățat oamenii de prin zonă: pământ amestecat cu nisip, am băgat joardele acolo la grămadă și am udat.
Rezultatul? Zero. Nada. Nicht. Mi s-au uscat joardele în apă și-n pământ, deși ar fi trebuit să se înmulțească ușor. Așa că am abordat altă strategie și am început să citesc inclusiv cărți de vinificație pentru a înțelege exact ce am de făcut.
Procesul de butășire l-am mai pus aici, dar vreau să pun accent pe tipul de pământ folosit, anume unul special pentru răsaduri. La origine, este amestecul încercat de mine mai sus, doar că este foarte afânat pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte uniform. L-am folosit nu doar pentru vița de vie, ci și pentru mușcate sau alte flori și a funcționat de minune (mă refer la înmulțirea lor, nu plantarea definitivă la ghiveci.)
Conține turbă, pământ și nisip, iar cantitatea de nutrienți nu este una foarte mare. De ce? Plantele nu au nevoie de îngrășământ pentru a face rădăcini, ele au nevoie pentru a se întreține și pentru a da fructe / flori, dar aerarea lui îl face special pentru că oricât ai încerca să îl îndeși în ghiveci, tot nu se compactează ca celelalte tipuri de pământ.
Așadar, pentru că săptămâna viitoare este 1 martie (ura, se duce și iarna), ăsta e cel mai bun pământ ce v-ar ajuta la înmulțirea oricărui tip de răsad, fie că îl obțineți din semințe, butași sau răsad gata făcut din comerț (știți voi, roșiile ălea mici cu o singură frunză).